Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera4
  • Celkem příspěvků98486
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí Březen 2013

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí Březen 2013

Příspěvekod havel » 07. 03. 2013 19:34

havel
Nový člen

Registrace: 09. 06. 2008 20:59
Hodnocení: 1

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 07. 03. 2013 19:54

Ahojky

Aktuálně máme dva scenáře - jeden GFS - který dává ochlazení na celém území od pondělí, a ECÁK, který jej drží na neděli. Ostatní modely včetně ansámblů jsou spíše pro nedělní profuk chladem, ale přeci jen něco mně napovídá, že GFS zas tak daleko od pravdy nemusí být. Poslední dobou je na něj větší "spolehnutí", než na ostatní modely, navíc je to celkem blízko. Uvidíme zítra.

Vyskytla se zde zajímavá diskuse o tání sněhu třeba při 12 stupních - takhle - ono hodně záleží na vlhkosti vzduchu, takže opravdu se může stát, že sníh taje zvolna - především tehdy, když je nízká, nebo velmi nízká vlhkost - vzduch totiž špatně přenáší teplo, je skvělý izolant. Ostatně tohoto si všimli už dávno stavaři. Do jisté míry zde funguje také radiační vyzařování při jasné obloze. Ve stínu bude tedy bilance příjmu/výdeje energie takřka vyrovnaná.
Dalším faktorem je vodní hodnota sněhu. Slehlý firn, bude tát pomalu, o latentním teplu stran vody, nemusím zde nic vysvětlovat :)
Proto třeba ve vyšších polohách sníh leží třeba až do léta - nejenom, že je ho tam více a je tam chladněji, hlavně však průměrná relativní vlhkost je nižší (pokud odmyslím deštivé a zatažené dny) a při jasných nocích dobře funguje vyzařování. Viz také inverzní situace - na horách bývá nad 10 stupni a sníh ve stinných místech takřka nemizí (téměř nulová vlhkost a vyzařování)
Tento jev kombinace vlhkosti a jasné oblohy se potvrdil předvčerejškem - země byla ve stínu zmrzlá skorem do poledních hodin při 20procentní vlhkosti a na teploměru bylo 12 stupňů při jasné obloze.

Přeji příjemný večer :)
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod wenzel » 07. 03. 2013 22:58

Na článku pana Racka na Infometu mě nejvíc zaujalo to, že čekají vytvoření TN ve Střední Evropě, za kterou se ochladí. Jen neví kdy a kde přesně vznikne a kudy bude přecházet. Můžeme se tedy dočkat buď značné sněhové pokrývky, nebo jen poprašku s následnými holomrazy. Nevím, nevím, jestli rozřešení této hádanky, kdy to přejde, přijde už v pátek, spíš asi až v sobotu. Stále proto platí, že si myslím, že ochlazení začne na SZ na zvlněné frontě spojené s tou níží, která bude pomalu postupovat na V, JV. Modelům v detailnostech bych zatím moc nevěřil, zatím jen ví, že to přejde. Někde to bude asi ostré, protože v tom článku náš přední meteorolog naznačuje podobnost se situací na Silvestra 1978-1979.
wenzel
Nováček

Registrace: 12. 10. 2008 09:17

Hodnocení: 12

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dresi » 08. 03. 2013 06:24

Je to fakt zajímavé sledovat, to zase jo. Bylo by hodně fajn, kdyby to dopadlo jak to teďka kreslí GFS, ale tolik štěstí beztak mít nebudeme.
dresi
Nováček

Registrace: 15. 08. 2008 17:56

Hodnocení: 10

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 08. 03. 2013 06:35

Tak já bych si pár dní 3-5 se sněhem s teplotou přes den kolem -1C v noci -6C dal. Jenže ty modely lítají ode zdi ke zdi, a aktuální GFS se mi teda nelíbí. To rozhraní patrně půjde severněji. To poskládání TU je divné, a v roce památný silvestr doprovázely také zmatené předpovědi
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Mrakomor » 08. 03. 2013 07:00

Tak se mi zdá, že s každým výstupem s blížícím se termínem ochlazení GFS couvá až nakonec z toho celkem nic nebude. Jaképak překvapení. To už tu bylo několikrát v průběhu zimy-kdy navnadil, spustil četné diskuse a nakonec vše těsně předem smazal. Toto mi připadá podobné.
Před pár dny kreslil až -20°C v noci někdy příští týden, nyní se nemá ani k tomu průrazu studeného vzduchu dále na jih. Nevím. Je to zmatek.
Mrakomor
Nováček

Registrace: 12. 12. 2012 15:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 08. 03. 2013 07:30

GFS sice couvá, ale ostatní modely drží od pondělí zimní teploty kolem 0 a spíše pod. Nicméně s obávaným výlevem může počítat max Německo. Nebude to takové brutální, ale to asi nikdo nechtěl ;)
Tomfik
Mírně pokročilý

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dawe » 08. 03. 2013 07:46

A kdypak experti z ČHMU budou korigovat svou předpověď ?Nyní v české televizi expertka z ČHMU prohlásila,že po celý příští týden bude i v nížinách pod nulou a bude po celý týden sněžit :D Kdo jim za takové výlevy pořad platí =-O I nám amatérům je jasné,že z očekávaného ochlazení a sněžení nebude nic.Což je super!!Zimního počasí si užijí jedině tak Polsko a Německo což už je jisté.A ČHMU to pořád ještě neví ;)
dawe
Nováček

Registrace: 09. 07. 2008 11:29
Hodnocení: -10

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 08. 03. 2013 08:08

Havel

Tak jsem se díval na několik tabulek z průměrných ročních teplot V Moskvě a je tam pro březen všude 4st. což je vyšší průměrná březnová teplota než např. u nás na Valašsku.
dawe
Tak hlavně, že bude aspoň šedo a deštivo, když jsou teď holé stromy:D
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod libi » 08. 03. 2013 08:33

Jak již tady bylo psáno, s každým novým výstupem tradičně GFS ubýrá na ochlazení a ještě ho odsouvá. Nutno dodat, že i aktuální Aladin ještě nepočítá se sněžením ani v neděli v raních hodinách. A už i aktuální écák oddaluje ochlazení na pondělí na jihu až na úterý a ochlazení bude otázka max. 5 dnů. S celodeními mrazy to asi v nížinách nebude, počítám, že maxima postupně upraví na -2/4°C, noční -1/-6°C při vyjasnění na sněhu do -10°C. Sněhová pokrývka spíše od středních poloh. Skutečně nechápu, jak toto ochlazení, může někdo přirovnávat k Silvestru 79! To skutečně jenom pitomec :(
Naposledy upravil libi dne 08. 03. 2013 09:38, celkově upraveno 1
libi
Nováček

Registrace: 03. 05. 2008 15:54

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 08. 03. 2013 08:45

dawe: vzpomínáš na situaci z ledna, kdy jsi se tu smál, jak chmu varuje před kalamitou v JZ čechách. Jen hlupák opakuje dvakrát tu samou chybu.
Jasně, že nebude -5C v nížinách, to CHMU ujelo, ale ten výlev má kromě GFS snad každý, i když je posunut o 24h a není tak výrazný, mě spíše zarážejí, kde berou srážky, i když ted na SV vysočině prší fest, a to srážky neměly vůbec být. Jsme zvědavej jak to bude v po, ut se srážkami.
Já očekávám od pondělí -2/2 na JV až 5C a v dalších dnech -3/1. V noci -3/-7 na sněhu i -10C. Kde bude ta grenze z ne-po bude pro mě klíčové, protože se obávám, že bude ještě na severu a sníh bude max do 2cm celý příští týden a budou holomrazy, což je v březnu asi nejhorší co může být
Jinak jsem koukl ještě na GEM a to vám řeknu úplně smazal po,ut ochlazení a narval tam na středu-čt přechod TN s výrazným severem přesně na ČR-SVK hranici, to by byla kalamita jak fík
Tomfik
Mírně pokročilý

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kebull » 08. 03. 2013 11:46

Tak nevím, už jsem si říkal, co jsem to zase plácnul a zakřiknul s tím, že víc jak pár dnů ochlazení mimo hory už nečekám. Ale postupem času se předpověď ubírá právě tímto směrem - tedy pravda opět někde uprostřed a žádné trvalejší počasí připomínající vrchol zimy se už nečeká. Zkrátka březnová klasika - zima/jaro s postupným oteplováním; to, co nastalo v roce 2006, tedy cca týden regulérního zimního počasí ve všech polohách, byla zcela výjimečná situace a její opakování není moc pravděpodobné. Ani zdaleka tam není takový propad od S jako tehdy - momentálně nejstudenější dny ve druhé polovině týdne, to je pořád otevřené. A srovnávání se Silvestrem 78 mě už vyloženě... štve :-! ale chápu, ono se to především pěkně čte a o to přeci jde! Souhlas s libi
A jak psal kapr, stejně s tím nic neuděláme, musíme se smířit s tím, jak venku je. já jsem, co se týče letošní zimy spokojenej, i když jsem měl původně v plánu ještě poslední běžky o víkendu - ale nedá se nic dělat, za chvilku přijdou na řadu jiné aktivity, mezidobí nějak přečkáme.
kebull
Nováček

Registrace: 01. 02. 2010 20:18
Nadmořská výška:

Hodnocení: 21

Co je to hodnocení?

Příspěvekod havel » 08. 03. 2013 11:57

havel
Nový člen

Registrace: 09. 06. 2008 20:59
Hodnocení: 1

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kombi » 08. 03. 2013 14:00

libi,kebull
Pan Racko to přeci nesrovnává s rokem 78/79 ale píše že situace bude podobná a to je velký rozdíl!!
Když slyšíte že je Vám někdo podobný,tak to taky nejste Vy ne?
Ahoj a nežerte to tak,nějak to dopadne! :ahoj:
kombi
Nováček

Registrace: 26. 08. 2008 13:34
Nadmořská výška:

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kebull » 08. 03. 2013 14:30

Nechci se míchat do debaty, ale když už se tu motám, musim dát za pravdu havlovi
http://www.weather.com/weather/wxclimat ... y/RSXX0063 Moskva i podle weather.com +denní průměry až koncem března, měsíční průměr denních maxim pak 2,6 i podle Wikipedie.
srovnání s Prahou http://www.weather.com/weather/wxclimat ... y/EZXX0012 je jednoznačné, nevím kolik je březnový průměr maximálek na Valašsku, v Praze +8°C

kombi
Nj, žeru to teďka nějak víc, máš pravdu, nechal jsem se unést, článek i zprávy z něj čerpané jsou v klidu, netvrdí že jde o hotovou věc. Jen jsem z okolí trochu nabyl dojmu, že se to všude dokola omílá. Není tomu tak, nechám se teda překvapit. :sry:
kebull
Nováček

Registrace: 01. 02. 2010 20:18
Nadmořská výška:

Hodnocení: 21

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí