Tak se to stalo zas! Zase jako každé jaro nemáme skoro žádné jaro a jdem z naprosto zimního počasí hned do letního. Což podle mě je právě projev změn klimatu.
Letos je to ale naprostý šok! V sobotu 6 dubna jsem kácel v lese borovici. Propadal jsem se místy hluboko do sněhu, fičel vítr, sněžilo, klouzal jsem po svahu. Bylo asi +2 st.
Přesně o týden a dva dni později je přes +20 st! Slunečno, ve městě téměř nechutné vedro. Vypadá to jako by byl nejméně květen a nebo léto.
Teploty letos explodovaly o 20°C v průběhu pouhých devíti, deseti dní! Takto rychlý zvrat předčil snad všechno v minulosti a je to skutečně extrémem. Podle mě to je nepříjemné protože organismus aklimatizovaný na nějaké teploty musí mít chvíli čas než si zvyke a něco tak razantně jiného.
Na začátku dubna byly snad i ledové dny a až do sedmého jsme byli ve velmi hlubokém podprůměru, pak přišla náhle teplotní expoze a min týden již jsme byli náhle v normálu. Ale tento týden je výrazně nadnormální a připomíná květen a čtvrtek už se přiblížíme k rekordům a budeme se tím blížit extrému. (rekordy jsou právě nějakých 24-25°C) A to přesně opačnému než asi před dvěma týdny okolo velikonoc. Je to opravdu zběsilá horská dráha. Nejprv na podlaze pak výskok a náraz do stopu!
O Víkendu pujdem pod průměr a nejméně o 12 st dolů a pak se to snad nějak ustálí. Ale léto v dubnu fakt nechci a není to v pořádku. Stejně tak jako mrazy a sníh.