Ahojky,
Na studené frontě jsem nečekal, že něco dorazí, no nezkalamo mně to. Při výškovém JV, pak JZ proudění zde - pokud Beskydy stojí není šance na významnější srážky u těchto situací.
Včerejšek byl ukázkový, škoda jen těch bouřek, které se v podstatě vytvořily pořádně až v Polsku nebo naopak nad Nízkým Jeseníkem. Stran bouřek, tak jsme si to vynahradili trochu dneska
V Ostravě padaly kroupy, u nás pěkně zapršelo. Pokud dobře počítám, byly dnes 3, sice nepříliš výrazné, ale byly.
Stran cirkulace - ta se od zimy moc nezměnila i tehdy byl teplý JV Evropy - ostatně i vloni během léta.
Nyní je toto markantnější, kontinent se prohřál velmi rychle a taky neochotně pouští fronty dál na východ obdobně jako vloni. Letos je naštěstí více vlhko a trochu chladněji, oproti loňsku, ovšem pokud mohu dále prognózovat - čeká nás obdobné léto, jako vloni, ale trochu chladnější a vlhčí. Jinými slovy čekám pár významných "hot waves" (pro mně bohužel), ale celkově více bouřek a dnů se srážkami. (Frontální zóna se dostane dál na východ)
Opět bude antizonál spíše, čemu taky odpovídá i nynější situace. Onen přechodný příliv čerstvého oceánského vzduchu s ochlazením, bude brzy vystřídán opět chcíplým antizonálem, teplým, vlhkým a alergickým JV.
Stran mně - skoro po měsící konečně ustoupila alergie. Vivat oceán v teplém období
Bohužel však zřejmě v pátek přijdou mrazíky a s velkou pravděpodobností i srážky o víkendu.
Zatím
Ps. Stran Golfského proudu nevím - ono to jsou povrchové vody, chtělo by to sondáž do větších hloubek, spíše je to dáno cirkulací vzduchu; naopak západ USA má teplo až moc, aspoň se mně to tak jeví