od Troll » 19. 08. 2013 20:30
Teploty nad 30 st. ještě samozřejmě mohou na konci srpna či v září dorazit, nicméně i přes aktuálně tropický výhled na období kolem 25.8. a dále, který kreslí nejnovější hlavní výstup GFS, nevěřím, že to v této podobě vyjde (ostatní modely ani jiné výstupy GFS to zatím nepotvrzují a také průměr ansámblů GFS je poněkud nižší).
Souhlasím s tím, že na Moravě popř. na některých místech v Čechách se ještě nějaký ten tropický den velmi pravděpodobně ještě objeví, ale zde na SZ Čech to jisté zdaleka není, i když třeba se budeme ještě koncem září divit. Kromě toho za dobu, co pozoruji počasí, tak v období od cca 1.9. pamatuji u nás tropické teploty jen výjimečně, většinou se při vpádu teplého vzduchu v první pol. září teploměr ale zastaví spíše někde kolem 29 st. Zřejmě za to v mé lokalitě mohou již poměrně časté ranní inverze a mlhy udržující se po velkou část dopoledne, které vzestup teploty zde v údolí poněkud ztlumí. Na druhou stranu za mimořádně vhodné povětrnostní situace si dokáži představit i u nás na poč. září teploty třeba kolem 33-35 st., ale nic takového jsem ještě nezaznamenal. Dosud nejvyšší zářijová teplota, kterou jsem v mé lokalitě změřil, dokonce nepřekročila ani 31 st.
Přesto vzhledem ke skutečnosti, že vloni jsem se přesvědčil o tom, že i kolem 20.8. mohu zaznamenat teploty přes 37 st., proč by nemohlo být třeba o 12 dní později za obdobné situace 34 st? Každopádně v září (zejména v jeho první pol.) mi (narozdíl od snad všech ostatních měsíců v roce, tedy možná ještě vyjma listopadu a prosince) zatím nějaký velký kladný extrém chybí. Vždyť i těch 31 st. jsem naměřil až vlastě v 3. zářijové dekádě (konkrétně 21.9.2003). Naopak třeba v teplotně odpovídajícím období na konci května popř. na přelomu května a června nejsou teploty nad 30st. žádnou výjimkou a absolutní extrémy se zhruba kolem těch 33-34 st. v této době pohybují.
Holt pokud k nám na sklonku léta pronikne extrémně teplý vzduch, mechanismy, které se uplatňují třeba v červnu, červenci a ještě po většinu srpna již u nás v září zřejmě nefungují a kdesi v mezní vrstvě atmosféry se obvykle vytvoří inverze. Tudíž nejvyšší teploty (kolem 30 st.) se vyskytnou spíše až těsně před přechodem studené fronty, kdy se vzduch labilizuje, a to i když má v 850 hpa třeba jen nějakých 12-13 st. Za takové situace bývá většinou dokonce tepleji, než když je třeba den předtím v 850 hpa teplota ke 20 st.