vocko.m, mrakomorAsi tak nějak... bohužel, ze zimy 11/12 jsem moc nadšený nebyl, sice jsem si mohl odškrtnout méně jak -20°C a mrznout 3 týdny v kuse, ale to bylo tak nějak vše - i tak lepší než nic samozřejmě Jinak jsem se díval na zimy 06-08 a 2002 (ta lednová odchylka 2007 je brutální, úplně jsem na to už zapomněl, podobně jako na leden/únor 2002) a musím uznat, že se najde dost společných rysů se současnou situací:
1) obrázky tlak. pole - nechci říct jak přes kopírák, ale tohle rozestavení vážně nepřináši nic zimního, viz níže
2) NAO/AO - kromě února 2007 vždy (logicky, TV nad Azorami je až obludná) v plusu, NAO jen lehce, tzn. neutrální "normální" stav
3) hurikánová sezona, El Nino/La Nina apod. a celkově charakter zimy v Americe bez souvislosti, jen v US v prosinci 2007 přešlo několik silnějších bouří, což se děje i teď, ale jinak zima 06-07 nejsilnější od r. 2001, následující ale byla slabší, stejně jako 2001-02
Nechtěl bych tu dělat unáhlené závěry, ale v uvedeném kontextu (je pravda, že hlouběji jsem nešel, třeba by se našlo daleko víc výjimek, kdy se situace do zimy lehce překlopila) nezačala zima moc dobře. Vždycky ale mohou přijít náhlé vpády, což se dělo i v těch hodně slabých zimách. Moc jich ale nebylo... jsem čím dál zvědavější na ten "Stratowarming"