Dobrá dobrá. Vánoce na sněhu už nestihneme, ale málokdo si toho všímá, ale existuje dosti reálná šance, že Morava by mohla být na Silvestra na sněhu, aspoň polohy nad 400 m.n.m..
Zatím to vypadá tak, že na Moravě se budou vyskytovat celý den na Silvestra sněhové přeháňky,místy trvalejší, které ustanou až na Nový rok po obědě. Množství srážek tipuji na 3-5 mm pro západní Moravu a 1-3 mm pro východ Moravy. Problém je ale teplota. Předpověď proto rozdělím pro polohy 200,400,600m.
a) V nejnižších polohách jižní Moravy se bude teplota o silvestrovské noci pohybovat kolem 2-3°C, kdy to vidím spíše na tu horní hranici. Existuje však jistá pravděpodobnost, že se déšť bude mixovat se sněhem, ale na vytvoření sněhové pokrývky to nevypadá.
b) V polohách okolo 400m.n.m. již bude situace trochu jiná. Teplota se zde o silvestrovské noci bude pohybovat okolo 1°C, maximálně do 1,5°C a srážky budou již v odpoledních hodinách na Silvestra přecházet převážně do sněhové formy. Pro Chřibskou oblast a pro Oblast Bílých Karpat to vidím na tvorbu 1 cm popračku, který se udrží pouze do poledne následujícího dne. Přesto to může vyčarovat alespoň trochu zimní atmosféru. Oblast moravské Vysočiny, tedy oblasti SZ od Brna by se mohla dočkat i 2 cm mokrého sněhu.
c) Polohy nad 600 m.n.m. se již mohou těšit na sněžení a teploty maximálně 0°C. Pro oblast Bílých Karpat a možná i nejvyšších poloch Chřibů to vidím na 2-3 cm sněhu, který vydrží až do 2. či 3. ledna, protože teplota se zde na Nový rok bude držet na nule. Jak jsem již avizoval oblast moravské vysočiny se může těšit až na 5 cm čerstvého sněhu.
Vím že to není mnoho, ale sledování počasí je o SLEDOVÁNÍ. Takže napsal jsem tu ted svůj tip a budu sledovat jak to dopadne. Musím ale říct, že je to silně nejisté,ale pořád lepší, než psat o tom, že min. do 20. ledna nebude sníh. Dobrá, tak nebude, ale pojdme sledovat tuto možná krátkou zimní epizodu, která nás MOŽNÁ čeká
Třeba pošleme do Čech fotky zasněženého Silvestra
a nebo taky ne a srážky půjdou západněji a nebo bude o stupen tepleji a bude pršet a v Čechách budou moci nechat deštník doma... Možností je spousta a to je na počasí to nejkrásnější. Osobně mě tyto situace baví nejvíce, kdy ještě den předem není jasné, zda to bude sníh, či voda a kudy přesně srážky půjdou.
Přeji všem hezký vánoční čas