Kebull: přesně tak, musela by to být dlouhodobá situace a jsem si téměř jist, že taková situace nehrozí. Jak už tu psal, tuším, dididi, tak jeho cenný, více než 40 letý údaj hovoří za vše, oteplení o 13 setin°C (v zimním období) je téměř zanedbatelné.
Opravdu mě baví a zároveň rozčiluje, hlavně na jiných diskusích, když čtu, jak ti, co brečí, že není zima diskutují, jak je chudák příroda doblblá, že potřebuje sníh a mráz a podobně. No samozřejmě, sníh je nutný především pro zásoby spodní vody a chrání právě před mrazem, to každý ví. Ale pokud je jedna zima po několika letech jako letošní, tak se přírodě určitě nic nestane
. Pak čtu, jaká už je serie nadprůměrných a suchých měsíců, ale jak už tu kebull psal, kdo si teďka vzpomene na to, že vegetace v letošním roce začala o 3 týdny později a o 3 týdny dřív i skončila? Že září bylo nejchladnější za několik let a že červen byl poměrně chladný (až na jednu periodu) a velmi deštivý?
Je to na diskusích jako v zimách 6/7 a 7/8, každý si myslel, že studené zimy skončily, "globální oteplování" bylo na špičce své podvodné existence a všichni zapomněli na to, jaká byla zima před tím (5/6) a nikdo nečekal, že za pár let budou mít v lednu v Polabí 40 - 50 cm sněhu, který vydrží více, než měsíc., nebo že v březnu a dubnu 2013 napadně několikrát po sobě na Moravě a ve Slezsku 20 - 50 cm .. Prostě zimy tu budou stále, budou průměrné a proměnlivé, jako 8/9, 11/12, 12/13, budou studené a sněhové, jako 5/6 a 9/10 a budou teplé, jako 6/7 a 7/8. Já v tom teda vidím celkem rovnováhu
.
Letos jsem koncem listopadu odhadoval průběh letošní zimy a můj tip je zatím absolutně mimo, kdybych tipoval až v půlce prosince, můj tip by byl jiný a všiml jsem si na synoptice jedné věci. V prosinci 2006 a prosinci 2007, po nichž následovaly teplé zimy, přišla okolo 10. prosince TV s inverzí, která trvala v obou letech zhruba ke konci roku, poté vtrhlo JZ proudění i do nížin a s přestávkami trvalo až do jara. Jaká situace se stala letos? Velmi podobná. Od 10. prosince TV, inverze, která trvala téměř do konce roku a pak převládalo JZ proudění i v nížinách. Řekl bych, že pokud to bylo v těch dvou letech po sobě, byla to zajímavá náhoda, ale pokud je to tak i letos, tak už to možná jen náhoda nebude a do budoucna se budeme moci chytit toho, že pokud nastoupí okolo 10. prosince TV s inverzí, bude koncem roku následována vytrvalým JZ prouděním. Možná je to blbost, ale souvislost v tom zatím celkem vidím
.