Tak, nejdříve bych chtěl veřejně poděkovat Administrátorovi stránek (ne fóra), že mou žádost o zprovoznění mého prvního účtu již 4 týden hrdě ignoruje, opravdu borec. I kdyby byl můj účet natolik znepřístupněn, aspoň nějaká odpověď by mi stačila (klidně i sprostá, aspoň bych věděl, že tohle fórum někdo spravuje a odvšivuje). Varlovi děkuji aspoň za morální podporu
.
Tak a teď k Vám,
troufnu si říct, že na samém východě republiky jsou nářky ohledně vegetace na místě, stačí jen sledovat počasí a grafy. O teplotách, které panují po čas celé zimy v oblasti Ostravska si zbytek republiky může nechat jen zdát. Vegetace je zvyklá na jiné kafe a nepomohla ani vlna arktických mrazů v minulých týdnech- a mmch, to co v lednu kvetlo nebo nakvétalo ,je stejně už dávno zmrzlé..
Zbytek republiky by se neměl nechat unášet mírnou zimou a místo žvatlání o tom, jak je na tom fauna a flóra špatně, by se měli jít projít do lesa aby věděli o čem mluví. Dokud se květní nebo listové pupeny nerozevřou, tak je ani březnové mrazy nepoškodí. A vůbec, o škodách na rostlinách se tu napsalo již dost a to ne jen v minulých dnech ale i na konci prosince a v lednu.
To kebull:
Dovol tebe a nejen tebe trochu poučit o nynější době. Kaktusy v ČR běžně rostou a na některých lokalitách dokonce už volně a divoce. Sami se sem samozřejmě nezatoulaly, vysazují je nadšení pěstitelé. Já sám mam na zahradě několik trsů kaktusů, kterých si celý rok absolutně nevšímám a kvetou, plodí, píchají.
A i palmy v ČR rostou, což není výsada změn klimatu ale odolnosti některých druhů. Bohužel většinu Českých zim nepřežijí bez ochrany (i byť minimální), ale například letošní zimu v některých lokalitách palmy ještě nechránili a jsou bez poškození. Vše je jen o teplotách a počasí. Já naměřil letošní zimu nejnižší minimum -7,7°C, což je neobvykle vysoké číslo- vtip je v tom, že tady na západě je skutečně celou zimu mezi 0 a 5°C a jen vyjímečně šla teplota výše, díky tomu se vegetace rozhodně neprobudila a rostliny si i při této teplotě výborně odpočaly.
Tady je jedna z mích někdy nekrytých palem letošní zimu:
Já nechci aby to někteří ode mě braly, jako nějaké vtírání nebo reklamu, ale tohle je perfektní příležitost, seznámit lidi s exotikou, aspoň jen aby o ní věděli.
A plně souhlasím s Ararithou, což je můj osobní názor, který vás nemusí zajímat a máte právo s ním nesouhlasit. A je opravdu do nebe volající, když někdo řekne svůj názor a ostatní ho začnou kamenovat jen proto, že oni mají jiný názor. I pro mě jsou sjezdovky něco neskutečně hnusnýho, uměle výdělečnýho a neuvěřitelně likvidační pro přírodu. Například věděli jste, kolik 1 výkonné dělo spotřebuje L vody za hodinu? Což o to, voda o kus dál steče a vyplaví nějakou vesnici, ale tu elektriku co ty děla sežerou- elektriku musí někdo vyrobit- ten někdo musí něco zničit nebo zakontaminovat, aby si lidi z měst, mohli utratit pár set/tisíc denně a sject si několikrát kopec, hnus velebnosti.
Toť můj názor
.
A nemyslete si, že zimu nemám rád, i já umím ocenit kdy sněží a mrzne..a klidně i hodně, ale jen když mam všechny rostliny pečlivě zabalené, pak je mi fuk co se venku děje
.