Zdravím všechny: Tak jo je na čase pogratulovat vítězům, což jsou všichni co se ve svých více, či méně emotivních příspěvcích přikláněli k teplotně nadprůměrnému průběhu zimy. Já sám jsem patřil do druhého tábora přispěvovatelů. Trochu pod vlivem zaručených zpráv o kruté zimě od ruských a německých klimatologů jsem si tipoval mrazivý průběh zimy a do poslední chvíle jsem věřil v obrat, nestalo se Nicméně trvám na tom, že se počasí s určitostí nedá předpovědět na více než 10 dní. Těch co odpískávají zimu na začátku prosince je každoročně požehnaně a většinou to pak nevýjde, letos to vícemeně trefili.
Trochu s nostalgií jsem se podíval na první příspěvky tohoto linku, všechny měli jedno společné a to očekávání. Dnes tedy už není na co čekat, zima je fuč a březen si myslím, že bude průměr a možná se dočkáme i nějaké te klasické březnové chumelenice, ale to už bude opravdu jen na skok.
To je to co mně na letošní zimě snad vadilo nejvíce, nepamatuju si, že bych zahlédl, takové ty krásné naducané tmavé sněhové mraky. Místo toho donekočna suché cáry z nichž nespadlo vůbec nic.
A co profíci? Vždycky je jednoduché někoho kritizovat a meteorologové jsou perfektní sousto. Neměli to letos jednoduché, nicméně i oni by měli analyzovat svoje předpovědi. Já jsem se zaměřil na týdenní výhledy, které si myslím, že co se týká přehlednosti, jsou velmi povedené. Troufám si říci, že se tak v 90% netrefovali. Málokdy ve svých výhledech uváděli, že období bude teplotně nadprůměrné, v 90% dávali teplotně kolem průměru, což ve skutečnosti nebylo. Myslím, že by DLE MÉHO NÁZORU bylo lepší, kdyby byly výhledy tak 1x za 14 dní a vždy na 14 dní. Po 14dnech by vyhodnotili svůj předchozí výhled a jelo by se dál.
Tak jo čeká nás zimaře pauza. Zase se tady začneme scházet v druhé polovině října, kdy začne nulová izotherma pomalu opouštět Grónsko a sunout se k jihu a klimatologové vydají své první zaručené typy.
Ještě jeden poznatek z letošní zimy. Veškerá diskuse se nám smrskla do dvou témat a to "aktuální počasí" a "ZIMA2013/2014".
Mějte se všichni pěkně a na konci podzimu se zase sejdeme. A nezapomenout rozdílnost názorů, je motorem diskusí.