Myslím, že by se Tomáš měl přejmenovat na Černou kroniku . Možná jen já, ale já se při čtení jeho úryvků z obecní knihy vystřižené jako od staré Kelišky neskonale bavím .
Zpět k počasí... ne jen severu republiky a v Praze, ale i na ostatním území ČR panovalo extrémní počasí... Stačí sledovat diskuzi tady ale i na jiných serverech, všude je to stejné. Od Prahy na výhod jásají z letošních bouřek (a jsou pořád omámeni z té teplé zimy) a od Prahy na západ to brečí, že neni voda.
Já patřím do té druhy skupiny- bohužel. Již několikrát jsem tady psal, že tu máme již delší dobu nouzi o vodu a situace se doposud nezměnila ba je ještě horší. Dříve bývávaly sklepy plné vody, teď i studna ve sklepě je suchá na prach (od začátku letošního března), to co bývalo desítky let jako mokřady, tam teď usychá tráva, a mohl bych pokračovat...
V Liberci nepochybně se válejí štěstím v loužích... tady za uplynulý měsíc byl srážkový úhrn 7,5 mm, v březnu to bylo 10 mm a jak víme zima byla srážkově velice chudá s nepřesahujícími měsíčními úhrny 10 mm. A celý jihozápadní cíp republiky má podobné údaje, až na výjimky (kde se přehnaly bouřky).
Chmu měří asi ve vlhčích oblastech, jelikož pokud nám tady vysychají studny a usychá trávník, tak to asi nebude normální..v DUBNU.
Výhledově samá bouřka a déšť, ale takových předpovědí už tu bylo, navíc hladinu spodních vod nenapraví jedna-dvě bouřky, ani žádné lijáky. Navíc ta situace je na každém km republiky rozdílná, cca 20 km od nás bylo letos již několik bouřek i větších deštů.