Minulý víkend bylo toto dosti divoké počasí.
V pátek bylo dosahováno ještě téměř extrémních teplot, na celém území pak silně nadprůměrných. V Praze bylo skorojasno 29°C a obloha se již od západu potahovala cirostratem věštícím blížení fronty. Když jsem odjížděl z Prahy bylo už u Staré Boleslavi vidět v šedivém zákalu frontu postupujících bouří.
V Liberci bylo v 16 hodin úmorné vedro a dusno! Vzduch byl skoro nedýchatelný jako v tropickém pralese a díky vysoké vlhkosti bylo nesnesitelně. Pocitově bylo přes 30st. reálně mohlo být málo pod 30.
Když jsem přijížděl do Polesí (17 hod.) obloha se rychle na západě zatahovala. první šly útržkovité černé mraky a několik kilometrů dále byla už naprostá temnota jako noc, což slibovalo neobyčejně silnou bouři. Vzduch byl velmi vlhký a horký stále ještě 28°C)
Po šesté oblohu zakryla útržkovitá velmi tmavá oblačnost, zvedl se silný vítr a venku se setmělo. Zpočátku padaly jen řídce velké kapky. O půl hodiny později přišla od JZ bouřka se slušným přívalovým deštěm a silným větrem. Blesková aktivita byla ale překvapivě spíše průměrná. Bouřka trvala přibližně do 20 hodin, potom velmi pomalu odcházela k severu. Při pozorování na zápraží jsem zachytil jeden velmi rozvětvený CC blesk který proletěl téměř přímo nad námi. Po bouřce vydatně pršelo až do 22 hodin, potom déšt ustal. Dále pršelo velmi vydatně od půlnoci až do rána.
V sobotu nastal desetistupňový teplotní pád. Dopoledne bylo zcela zataženo s občasným deštěm a teplotami okolo 18°C Chvílemi bylo z dálky dokonce slyšet hřmění.
Odpoledne déšt ustal a oblačnost se protrhávala až na polojasno.Odpolední maxima dosáhla +20. Kolem 18 hodiny se ale od západu opět zatáhlo a blížila se silná bouřka. Oblačnost sahala nízko nad zem, byla VELMI! tmavá s mocným a černým shelf cloudem. Následovala poměrně dost silná bouřka s častými blesky a opět mimořádným přívalovým deštěm. Země vodu nestačila vsakovat a tvořily se laguny vody a tekoucí potoky. Bouřka trvala poměrně krátce, dál se rychle vzdalovala k SV. Obloha se potom rychle vyjasnila na skorojasno a bylo vidět zapadající slunce. Večer byl už příjmný skorojasný a vykoupaný.
V noci se díky vysoké vlhkosti a ochlazení utvořila velmi hustá mlha! Cestou z hospody ve 12 hodin jsem projížděl silnou mlhou s viditlností stěží 15m. I přes poměrně dobré a silné světlo, dost nepříjemné.
V neděli bylo od rána již skorojasno a opět teplo.
Všude však bylo ještě velmi mokro po předchozích deštích a na polích a v lese je půda vodou zcela nasycena a vznikají kaluže a hluboké bláto. Během dne přibývalo kupovité oblačnosti ale přeháňka ani bouřka už nepřišla žádná. Maxima vystoupila na opět celkem vysoké hodnoty 23 až 24°C