Ahojky
Dawe - přestěhuj se ty - na Saharu, tam je to po většinu roku. Zde takové teploty a po takovou dlouhou dobu nejsou jednoduše normální.
Klimatologicky tropy v první polovině června bývají, avšak jsou vždy jen přechodnou záležitostí. Tohle vypadá na celkem dlouhou a souvislou řadu, což přechodně nevypadá. Jinými slovy jde o další extrém, který bude nejspíše přepisovat tabulky rekordů. Tohle v žádném případě normální není.
Nevím, kolik ti je let, ale já jsem zažil léta bez jediného tropického dne (1980 např.) a kupodivu to nikomu nechybělo. Naopak byly i v červenci běžné teploty 10 až 14 nad nulou přes den. Na konci 70-tých let 30 stupňů bylo opravdu vyjímkou a obvyklé letní teploty před přechodem studené fronty byly na hodnotách 23 až 27, resp. 25 až 29. Obojí bylo na koupání
Navíc během léta byly častější bouřky, přechody front a vůbec počasí bylo pestřejší a vzduch čistší.
Teplá léta začala s příchodem roku 82, rok 83 držel dlouho teplotní rekord z 24 července. Od onoho 82 roku byla pouze dva léta podnormální, tedy 1996 a pak 2010. Velmi horké léto bylo v roce 92 a 94, poté léto loňské. Rok 2003 byl horký především v Čechách.
Obvykle horká léta jdou v párech. Jinými slovy letos bude asi to druhé do páru. :/. To druhé bývá zpravidla více teplé.
Doufám, že letos tomu nebude tak.
uvidíme
Ps. Dawe - vždy jsem se tebe více či méně na fóru zastával. S tím už je definitivně konec.