od Troll » 23. 06. 2014 19:29
Přesně jak tady mnozí píšou, letošní červen je po suché zimě a první polovině jara dalším velmi suchým měsícem, v širším okolí Ústí (a to včetně hřebenů východní části Krušných hor) se dosavadní srážkové úhrny pohybují od 0 do 10 mm, což je extrémně málo. K tomu relativně dost slunečního svitu a často poměrně silný vítr. Výsledkem je sucho, jaké normálně bývá nanejvýš na konci hodně suchého léta a ne v červnu.
Co se týče teploty, tak i když těch teplotně (slabě) podprůměrných dnů bylo dosud určitě více, než těch nadprůměrných, přesto tento měsíc na 100% u nás skončí s kladnou odchylkou od normálu, i když mnohem slabší, než jsem kolem poloviny měsíce předpokládal (nyní to odhaduji jen na +0,5 až +1 st. tedy na horní hranici normálu popř. jej bude možné klasifikovat jako slabě nadprůměrný). Zejména v J a V polovině republiky ale ta kladná odchylku bude podle mě na většině míst o něco vyšší.
Do konce měsíce to nadále vypadá zde na SZ na střídání teplotně slabě podprůměrných dnů s průměrnými, jinde v ČR i slabě nadprůměrnými dny. Jen doufám, že se v polovině týdne a pak během víkendu a přelomu týdnů skutečně dostaví ty předpovídané srážky. Tropická vedra podle mě nejméně do 5.7. nehrozí, ale dál bych tak optimistický jako ČHMU ve svých dlouhodobých výhledech rozhodně nebyl. Na druhou stranu takový červenec bez tropického dne, ale přitom teplotně a srážkově normální, to by bylo podle mě asi to nejlepší, co by nyní mohlo nastat.