Ahojky,
Venku příjemné ochlazení, teploty v maximu okolo 20, za včerejšek 18 milimetrů na kontě.
Spokojenost.
Děkuji Trollovi za objektivní příspěvek v této diskusi. Je tomu tak. Koneckonců v plné míře se to ukázalo na měsíci červnu. Ona rekordní hot wave udržela měsíc v normálu, jinak by šlo o chladný, podnormální měsíc.
Rade - já ten den v indickém dusnu a vedru pokosil 70 metrů příkopu a k tomu kus zahrady. Ovšem umím si k tomu představit lepší počasí - než parno a 31 stupňů ve stínu. Vedra a dusna v takové míře jsou opravdu vymožeností posledních 30 let a to od roku 82. (mezitím jen dva roky podnormální a to zmiňovaný 1996 a následně 2010. Onen posledně jmenovaný se klonil spíše k normálu, podprůměr nebyl na celém území ČR.)
Ještě k letošnímu červnu - Já nevím, jak ty, ale onu hot wave bych si s radostí odpustil výměnou za pár letních dní s teplotami někde mezi 23 až 27 a úměrně tomu i kratší chladnější vložku poté.
Zítra zaprší, patrně i v sobotu, do příštího čtvrtku lze čekat relativně normální, resp. mírně nadnormální počasí středoevropského léta.
Pak se zdá, že menší hot wave se přeci jen ukáže. Zcela jistě bude přerušena studenou frontou na začátku dalšího týdne, ale to nemění nic na tom, že oblast horkého vzduchu se opět nasune nad naše území a to během poslední dekády měsíce.
Při pohledu na předpovědní mapy, (zejména je to signifikantní na předpovědí teplot v 850 Hpa) je vidět, že letos jsou oblasti s velmi teplým vzduchem extrémně rozsáhlé. Dlouhé roky jsem neviděl tolik míst s teplotou 20 stupňů a více, toto rovněž platí i o hodnotách teplot nad 30 stupni. (ve výšce 850 Hpa)
Je nabíledni, že tento prohřátý vzduch si bude hledat cestu ku nám ... a najde si ji.
zatím