Opravdu je září opět velmi teplé. "co srpen neupeče - září nedovaří" To myslím většinou platí a je jen velmi málo let aby září bylo teplejší srpna! Jediný rok kdy to tak bylo byl snad 2006 ale ten byl opravdu hodně divný.
První a druhá dekáda byla teplotně silně nadprůměrná díky vysokým minimum odpovídajícím téměř letnímu období ale i maximům kdy okolo 6 -7 září bylo až nepříjemné horko a sahali jsme po rekordech! teploty blížící se 30 už pro září rozhodně běžné nejsou. I u nás v severních čechách jsme byli někde na 25°C což je rozhodně nadprůměr.
I druhá dekáda byla teplá a také celkem vhká což zapříčinilo za prvé neobvykle vysokou úrodu hub - snad největší od roku 2005 a za druhé neobvykle vysoký počet bouřek v měsíci září.
V září bývají bouřky už celkem vzácností a letos jejich počet odpovídal spíš
červenci! V sobotu 6 i neděli 7 září, kdy teploty vystoupily až nad 25°C, byla v obou dnech bouřka a podobně tomu bylo i dál. Za jeden týden jsem zaznamenal i tři bouřky nad jedním místem což už je naprostá mimořádnost. V pondělí 15. září mě z hub zahnala náhlá bouřka s jedním dosti silným CG+ na konci a pěkným výplachem, hned druhý den jsem pozoroval vzdálenou bouřku nad Lužickými horami a poslední přišla dokonce 20. září ve večerních hodinách a to poměrně dost silná se silnými výboji jižně od nás. A to tento den hřmělo již odpoledne. Bouřky tedy byly v průměru každý druhý až třetí den!!
Z praxe můžu říct že bouřek v září bývá již dosti málo a po polovině měsíce jsou naprosto vyjímečné. Po začátku astro. podzimu 23. 09 jsem za celou praxi zažil bouřku jenom jedenkrát a to 13. října!!! 2013.