russian: Pana profesora Lapina uznávám jako odborníka, jeho názory respektuji avšak tendence v jeho článcích a předpovědích mi přijdou příliš vnucující globální oteplování a vliv CO2, k čemuž jsem trochu skeptický. Jeho výše uvedená předpověď vypichuje pouze všechny možné velkoplošnější i lokální důvody, proč by mělo být teplo, avšak stejně tak by šel sepsat výběr aspektů, kterým by šel přisoudit chladnější průběh. Například ono zalednění Arktidy je zrovna v oblasti na Evropou vyšší, než je průměr 1981-2010. El-Nino, podle mě nelze jednoznačně říct, jaký vliv bude mít na Evropu, ale například s jistotou lze říct, že pro pobřeží Kalifornie přináší nadměrné množství srážek a přitom letos ejhle
http://www.climate.gov/news-features/bl ... a-rainfall Pokud se ohlédnu zpět, pan profesor Lapin zde na foru v roce 2008 odůvodňoval příbytek ledu v Antarktidě jevem La-Nina a tvrdil, že již na konci roku bude vše jinak a začne docházet k výraznému úbytku ledu. Výsledkem je letošní El-Nino a zaznamenaný absolutní rekord v rozloze zalednění Antarktidy.
Dalším důvodem teplé zimy má být rostoucí koncentrace CO2? To budu dělat, že jsem radši ani nečetl. Může se globálně oteplit třeba o 2°C, ale dokud bude mít jetsteram nad Evropu dráhu, jakou má ted a bude k nám od Atlantiku pouštět ty TN, tak nám to může být jedno. Teplo tady budeme při téhle situaci mít, i kdyby se globálně ochladilo o 2°C.
Sluneční aktivita je skutečně o trošku vyšší než před rokem, ale při pohledu na celou amplitudu aktivity současného cyklu 11 je zřejmé, že se jedná pouze o krátkodobý výkyv. Ten je způsobený tím, že v období minima sluneční aktivity není dosaženo vrcholu aktivity jednoznačně v cca první třetině cyklu a poté nenásleduje obvyklý výrazný pokles. Nyní je maximum nižší a nedochází ihned k poklesu ale aktivita okolo maxima nějaký čas osciluje. Na druhou stranu Loni byla aktivita nižší, a že by nám to přineslo nějakou zimu? Takže v tomto případě globální vliv asi ano, přímo pro Evropu nelze soudit.
http://gnosis9.net/snimky/graf-cisla-sl ... 5-2014.pngNavíc ten popis věcí v předpovědi, kde vše je "relativně" teplé, "relativně" nadprůměrné, "relativní" nedostatek, "poměrně" teplé mi nějak relativně nepřesvědčil. Jak říkám, vážím si práce pana profesora Lapina, rád si jeho články přečtu, ale na něco mám jiný pohled