Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera4
  • Celkem příspěvků98486
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Emise a nebo silná sluneční aktivita způsobuje oteplování?

Globální oteplování je novodobý fenomén naší Země. Existuje vůbec?

Re: Emise a nebo silná sluneční aktivita způsobuje oteplování?

Příspěvekod green » 10. 09. 2008 18:23

Robo ZH,
ak nevieš povedať príčinu, prečo sa údajne má o niekoľko rokov ochladiť ako Ti máme veriť ? :mrgreen: Je to len v rovine dohadov. Nie je to ničím podložené.
.
Tú skupinu článkov čo si mi dal zaraďujem medzi novinové články. Ja sa riadim podlľa vedecky overených zdrojov. Neriadim sa podľa toho, čo napíše nejaká záujmová skupina do tlače. Snažím sa to selektovať.
.
Čo sa týka zoslabnutia alebo odklonenia Golfského prúdu, nevylučuje sa záto možnosť. Golfský prúd však ovplyvňuje len priestor medzi Grónskom, Britániou a Nórskom, teda severný Atlantik. Tu sa môže ochladiť, ale z globálneho pohľadu sa neochladí.
.
Ak sa má globálne ochladiť, musí byť nejaká príčina, ktorá pôsobí globálne. Golfský prúd nemôže spôsobiť zmenu globálnej klímy, len lokálnej. Bez dostatočne silnej príčiny nemôže dôjsť ku globálnemu ochladeniu. Čo sa týka slnečnej aktivity. Z obrázku, čo si poskytol nevyplýva, žeby slnečná aktivita slabla. Skôr je to opačne. Vplyv zmeny Slnečnej aktivity na globálnu teplotu nie je väčší, ako 0,2 °C.
Naopak, treba uvažovať so zosilňovaním sklenníkového efektu.
Naposledy upravil green dne 10. 09. 2008 18:41, celkově upraveno 1
green
Nováček

Registrace: 09. 09. 2008 14:20

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Příspěvekod green » 10. 09. 2008 18:38

Robo ZH
Ešte k tej slnečnej aktivite. Slnečná aktivita je pomerne vysoká a nedá sa predpovedať, že sa náhle zníži. Určite nie do roku 2020, kedy by sa malo podľa Teba údajne začať ochladzovať.
Obrázek
Tuto je ďalší obrázok vyjadrujúci vzťah slnečnej aktivity a globálnej teploty:
Vidno, že za posledných 20 rokov teplota rástla a aktivita slnka klesala.

A na záver ešte tento obrázok znázorňujúci veľkosť vplyvu jednotlivých faktorov na klímu. To je veľmi podstatný obrázok. Ako vidíme, v súčasnosti už majú majoritný podiel sklenníkové plyny:
Obrázek
green
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Robo ZH » 10. 09. 2008 18:41

Vieš čo? Nechám ťa žiť vo vlastnej utópií ;) Nejde o novynové članky, ale o jediné zmyselné tvrdenia, ktoré do bodky rozoberajú problematiku a klamstvá "GO". A tam máš vysvetlenia na svoje otázky, prečo by sa malo ochladiť. Slnečné erupcia klesajú v poslednej dobe. Wikipédia, známy plašič, si tie svoje štatistiky môže nechať. Ty si svoje teórie potvrdzuješ zo štatistík a bulváru. Určite existuje aj odôvodnenie na ochladenie, len som sa s určitým tvrdením ešte nestretol.+Štatisky hovoria o niečom inom, ale to je už iná vec. Len si ich prečítaj a konečne všetko pochopíš alebo ži s predstavou o teplom svete. Niekto sa tu bude smiať o pár rokov, no ty to nebudeš. ;)
Robo ZH

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Robo ZH » 10. 09. 2008 18:44

Idem na tenis, takže prídem v noci, maj sa. :) :roll:
Robo ZH

Co je to hodnocení?

Příspěvekod green » 10. 09. 2008 18:59

Robo ZH
Tie obrázky, čo som uviedol sú z globalwarmingart, nie z wikipédie. Wikipédia niektoré z nich používa.
Tie články, na ktoré si mi dal linky používajú odkazy na wikipédiu, ak si si nevšimol. To Ti nevadí ? Inak podľa mňa, aj podľa pána Lapina je wikipédia celkom spoľahlivý zdroj informácií.
Wikipédiu cituje aj ten Tvoj zdroj.
A napríklad v tých článkoch sa vôbec nehovorí o zosilnenom sklenníkovom efekte, ako keby vôbec neexistoval. Vyberať len to, čo sa nám práve hodí je metóda manipulácie. Ja som ochotný diskutovať o čomkoľvek, ale keďže si neuviedol príčinu, prečo sa má údajne ochladiť o pár rokov, niet už veľmi o čom diskutovať.
:ahoj:
green
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod green » 10. 09. 2008 20:54

Robo ZH, ešte sa vrátim k tým Tvojim odkazom na internete. Zrejme si ovplyvnený týmto zdrojom. Ide však o populárno-vedecké články a mnohé tam uvedené závery sú púhymi špekuláciami. Rovnako tam nie je uvedený autor, ani žiadne citácie vedeckých prác, len odkazy na wikipédiu a internetové zdroje. Zdroj je zjavne zaujatý, pretože vytrvalo kritizuje názory IPCC. Závery sú často len manipuláciou. Uvediem príklad z tohto zdroja:

Tu sa pojednáva o tom, že z vrtov v Antarktíde sa zistilo, že najprv vzrastie teplota a až o pár storočí za tým narastá koncentrácia CO2, citujem:
"Tedy je zřejmé, že prvotní je nárůst teploty a teprve pak nastupuje zvýšená hladina CO2.
Zvýšená hladina CO2 v atmosféře pravděpodobně není spouštěcím mechanismem nárůstu teploty, ale je důsledkem předchozího nárůstu teploty. " Koniec citátu.
.
S tým však ja nepolemizujem. Súhlasím s tým, že v dávnej minulosti na konci dôb ľadových sa najskôr oteplilo (Milankovičove cykly) a až potom sa následne uvoľnil CO2 a metán. V článku sa už ale nekalkuluje so zosilnením sklenníkového javu, ktorý tento uvoľnený CO2 a CH4 spôsobil - čiže nekalkuluje sa s dodatočným oteplením a kladnou spätnou väzbou morí a permsfrostu, prípadne albeda (topenie letného arktického ľadu).
V článku sa zjednodušene píše, že zvýšená hladina CO2 nie je pravdepodobne spúšťačom nárastu teploty, čo však je polopravda. Ak by sa z nejakého iného dôvodu uvoľnilo do atmosféry veľké množstvo CO2 (napríklad spaľovaním fosílnych palív) tak tým spúšťačom môže byť aj CO2 vypustené človekom.
K tomu ale treba dodať, že zaostávanie CO2 za teplotou bolo možno počas dôb ľadových a medziľadových, keď ešte človek nemenil zloženie atmosféry. Nedá sa z toho ale vyvodiť, že ak človek spôsobí významný nárast koncentrácie CO2 a CH4, že to nemôže byť spúšťacím mechanizmom oteplenia. Práveže môže, pretože sa tým zosilní sklenníkový efekt a až následne sa oteplí a potom sa kladnou spätnou väzbou uvoľní ďalší CO2 z mora a CO2 a CH4 z permafrostu. Takže v článku je úplne nesprávna logická konštrukcia. Článok zavádza a možno aj zámerne, preto takéto populárnovedecké články netreba brať vážne ako zdroj nejakých overených informácií a už vôbec nie ako zdroj nejakých záverov o klimatických zmenách. :mrgreen:
Naposledy upravil green dne 10. 09. 2008 22:20, celkově upraveno 1
green
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Robo ZH » 10. 09. 2008 21:25

Wikipédia je dobrá stránka, ale často krát dopletená. Aj ty berieš istotu z článkov, ako vieš, že nie sú nepravdivé a zavadzajúce? Ako hovorím, o pár rokov sa tu bude niekto smiať, no ty to nebudeš. :lol: :roll:
Robo ZH

Co je to hodnocení?

Příspěvekod 54321 » 10. 09. 2008 21:43

Robo ZH, narýchlo som si prečítal tvoje príspevky a tak mi možno uniklo, ale čo má spôsobiť to ochladzovanie?
54321

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Robo ZH » 10. 09. 2008 22:03

Prečítaj si najmä toto: http://na-severu.blogspot.com/2008/08/p ... itick.html No všetky by bolo najlepšie. Určite si nejaký teplomilný človek, ktorý miluje leto a teplo. V žiadnom prípade nepriznáš, že by sa malo ochladiť. Ja milujem zimu a som vášnivý lyžiar. Neviem si predstaviť život bez zimy. Každý víkend behám po krásnom zasneženom Slovensku a brázdim po svahoch. Určite by som sa tu nechcel potiť po celý rok a plašiť sa z tropických chorôb. A preto nepripúšťam niečo také ako je "GO". A práve táto láska k zime ma prinútila pozrieť sa aj hlbšie. Prečítal som tisícky vedeckých časopisov od 2000 záhad cez Epochu až k 100+1. Dokopy ich čítam okolo 6. Každý dávnejšie tvrdil ako človek ovplivňuje klímu. No začali sa objavovať nové skutočnosti. Neskôr sa všetky zhodli na jednom a to, že je všetko podvod a pravou hrozbou je práve globálne ochladzovanie, čo si ľudstvo nepripúšťa. Pretože 95% ľudí miluje teplo. Neskôr sa z kúta ozvali aj odstrkovaný vedci. Jedného z nich som ti aj citoval. Dnes večer som ho trochu prevetral a v súčastnosti je naozaj považovaný za človeka, ktorý sa vo svojom odbore vyzná najlepšie. Pritom predpovedal ochladenie max. do 8 rokov. Ak chceš vedieť z čoho to usudzuje, nájdi si na neho kontakt a napíš mu. Určite ti odpíše za 5 rokov, no v jeho správe bude už len toto: :lol: . Som 17-ročný študent, zaujímam sa o meteorológiu a klimatológiu už od detstva, no vážnejšie od 12 rokov. Od vtedy som prečítal tisícky vyjadrení o "GO", takže mám v tom prehľad. A viem, že CO2 vypúštané človekom nespôsobuje oteplenie. Nemáš na to istý dôkaz. Može narastať aj jedno aj druhé, ale to nieje dôzaž, že je to tým zapríčinené. Predstav si takúto situáciu. Dnes sputili urýchlovač častíc vo Švajčiarku. Dajme tomu, že by sa na severnej pologuli, konkrétne v Európe začalo ochladzovať. Určite by sa ľudia by sa ľudia okamžite vrhli na toto vysvetlenie. Potom by na príkaz urýchlovač zastavili a o pár dní by sa začalo oteplovať. No znovu ho spustiť už nedovolia. Zhoda náhod. ;) Myslíš si, že keby teraz zrazu zmizlo 90% CO2, tak by sa prudko ochladilo? :roll: Ja len hovorím o tom, že neexistuje dôkaz, ktorý by ti na 100% utvrďoval, že je to tak ako to ty tvrdíš.
Robo ZH

Co je to hodnocení?

Příspěvekod green » 10. 09. 2008 22:11

green
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 10. 09. 2008 22:14

Robo ZH
No co já jsem četl na internetu tak by se mělo ochlazovat kolem roku 2013 díky poklesu sluneční aktivity, která je i nyní velmi nízká. No oteplování probíhá pozvolně kdežto ochlazení může přijít během několila let.
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 10. 09. 2008 22:20

No jedno je jisté, že zastánci GO už neví co by psali. např. přestaňte jíst maso pomůže to boji proti oteplování. A co ve starověku, středověku jedli maso a přišla malá doba ledová tohle už zachází příliž daleko.
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Zpět na Globální oteplování