Nezdá se mi že bychom se dočkali teplotních rekordů zítra. Možná pouze na ojedinělých stanicích. Na celém území nás nepochybně ale bude čekat velmi silný vítr, někde možná až o síle vichřice. Když se do toho přidá déšť ve všech polohách, znamená to velký úbytek sněhu z horských poloh, bohužel.
Teploty bych ale nečekal že se přehoupnou přes 10°, alespoň ne tady ve středních čechách kolem 400mnm.
Následný vývoj bude dynamický, nevyloučil bych že v neděli od středních poloh zasněží a opětovně roztaje a Morava zdá se zůstane příští týden celkově o dost chladnější než čechy. Možná tam uvidí I nějakou přechodnou inverzi.
Zajímavé je, že v relativně blízkém okolí střední evropy dlouhodobě panuje chladné, podprůměrné počasí s vysokým dostatkem sněhu. Týká se to balkánu, celého JV středomoří a hlavně Ruska už od jejich západních částí a I částí Ukrajiny. SZ Ruska a Finsko mají dle jednoho sněhového modelu co sleduji 50-70cm sněhu, což je hodně, když si vezmeme na jak rozlehlé ploše se to vyskytuje.
Mě toto přijde jako indikátor faktu, že Zima jako taková aktuálním oteplením zdaleka nekončí. Myslím že se budeme divit. Do 20.1. jak jsem psal už v posledním komentáři se nic zásadně zimního nerýsuje. Je tam šance pospravit odtátou sněhovou pokrývku na horách po tomto víkendovém tání a možnost sněžení a přechodné sněhové pokrývky od středních poloh. Východ republiky vypadá chladnější, méně srážek.
Co příjde potom vůbec netuším (kdyby jo, asi bych se tím mohl živit

), ale rozhodně to nebude jaro.
Zatím se mi ale letošní Zima líbí, počasí není fádní, Prosinec a hlavně jeho půlka byla pozoruhodná teplým počasím a prakticky žádným nočním mrazem (alespoň kde bydlím - nemyslím v dome ale venku...) a posledních 14dní přineslo dost změn, nějaký sníh a celkově velkou dynamiku v počasí. Fakt, že jsme zatím v ČR (bude to platit hlavně o západní části) neviděli velký noční mráz zatím určitě zvedá průměrné teploty, čili ačkoli Zima působí letos daleko víc jako Zima než loni, průměrné teploty za prosinec a předpoklad za leden nebudou o moc nižší. Na Moravě budou taky nadprůměrné, ale asi ne o tolik jako v Z/SZ/Středních Čechách.