Ahoj všem,
nejprve bych Vám chtěl ze srdce poděkovat za milé povzbuzení a za to, že si vážíte mých příspěvků. Klidně to sám přiznám, mám rád zimu, část mého nicku je mé skutečné přijmení a počasí sleduji cca již skoro 25 let, přesto se dost často spletu. Na počátku prosince jsem tipoval bílé Vánoce a nakonec sněžilo až 26.12. a další dny. dawe mě napadl, že když je teplo a v modelech žádná změna, tak jsem nejdu a má pravdu, protože není pro mě moc o čem diskutovat o čem polemizovat.
Jinak mě včera dawe poslal omluvu, což považuji za velmi milé gesto a myslím, že jeho charakter vůbec špatný není. Omluvu jsem přijal.
A nyní k počasí:
Modely se nám kolem 25.1. krásně rozchází, což dělá situaci stále zajímavější. Všimněte si rozdílu v modelech u GFS a ECMWF:
GFS
ECMWF

ECMWF ukazuje v podstatě dominantní vliv TV 1045 ze západního Ruska, GFS naopak posílá TV k východu a třeba nad Ukrajinou je rozdíl v modelech i přes 40 hPa! Naopak oba hlavní modely se celkem podobají v situaci kolem 23.1. a tedy pravděpodobném výraznějším sněžení. Zde zatím těžko odhadovat zda-li bude na celém území a při jakých teplotách.
Aktuální GFS jinak v podstatě vymazal sněžení o tomto víkendu v nížinách, což přiliš nevadí, protože tento sníh by vzhledem k prohřátému povrchu a relativně vysokým teplotám vzduch mnoho nevydržel, sněžení kolem 21.1. ponechal. GEM je pro mě na počasí v Evropě dosti neúspěšný model. Poměrně zajímavým modelem je UKMO a GME, ale mají pouze předpovědi na 144 či 132 hodin. Na detaily a krátkou dobu je úžasný WRF po hodinách na max 72 hodin.
Jinak GFS Para skončil! O důvodech jeho vzniku a zániku nevím zhola nic a než jsem stihl nastudovat v čem se má lišit s hlavním během, tak je fuč. Občas mě přišlo, že byl úspěšnější, občas počítal dost velké nesmysly. Jedna velká změna je, že GFS již nabízí meteograf na 10 dní: