od pircuk » 17. 01. 2015 07:42
no tak sa nam situacia na buduci tyzden celkom vyjasnila a modely uz nie su take "rozhadane" ako boli pred par dnami.
takze z ochladenia a celodennych mrazov neostal kamen na kameni. buduci tyzden by sme mali mat opat nase oblubene JV prudenie,ktore sa bude koncom tyzdna stacat na vychodne,ale ani to prudenie nebude prilis studene,kedze na vychod od nas nie je ziadny studeny vzduch ani vo vyske ani pri zemi.
ak by so to mal zhrnut,ak zaciatok tyzdna bude mrznut aspon v noci,cez urcite nie,ale neskor od takej stredy budeme radi,ak niekde bude mraz v noci,nie to este cez den.
A samozrejme ze bude platit cim dalej na vychod tym teplejsie. mozno krajny zapad budem mat teploty v noci stabilne slabo pod nulou,ale opakujem sa este raz,celodenne mrazy v nizinach skor nie ako ano.
priemerne teploty sa budu pohybovat nadpriemerom na vacsine uzemie v niektorych oblastiach to bude vyrazny nadpriemer. u nas sme az do vcera mali aku-taku zimu,ale z avizovaneho ochladenia nas caka rapidne oteplenie s teplotami v nachylnych oblastiach na JV prudenie az +8,mozno aj viac.
Proste je v atmosfere viac tepleho vzduchu ako studeneho a zakonite to ma ten vzduch studeny ovela tazsie sa k nam dostat a zvlast vtedy,ak na to nie su vhodne podmienky,tak ako tento aj minuly rok. Ale o zimy ako take sa nebojim,lebo vsetko je o celkovej cirkulacii. ak by bolo podobne prudenie pred xx rokmi,tak by bola zima podobna,mozno o chlp chladnejsia,ale aj tak by to nebola zima.
Ja si teda dovolim povedat,ze januar bude na vacsine uzemie Ciech,Moravy a Slovenska teplejsi o 3°C a viac stupnov,co ho zaradi opat na popredne miesta v historickych tabulkach.
Zima celkovo ma realnu sancu dostat sa na 3-4 miesto v historickych tabulkach. ale to uz trosku predbieham,predsa len sme sa len teraz prehupli do 2 polovicky zimy