Tak sice bude teprve polovina února, ale i já si dovolím ohodnotit zimu v naší lokalitě, ikdyž se tyto údaje co napíšou ještě můžou změnit .
Tak asi začnu nejnižší teplotou: To byla celkem zajímavá situace, kdy ta nejnižší teplota u nás klesla pod -20 už v 19:00. Byl to opravdu velmi náhlí pokles teplot a kdyby se tehdy nezatáhlo, tak věřím že by i ta -30 mohla padnout.
Dále, nejvyšší sněhovou pokrývku jsme tu měli před 2 dny po docele dlouhém a vytrvalém sněžení. Ten den byla nejvýše o půlnoci a to 53cm sněhu, po půlnoci, pak přešly srážky na smíšené a ráno už byla fofrem pokrývka opět kolem 30cm. Takže překonali jsme tuto zimu půl metru což už se asi 4 roky nestalo takže paráda. A aktuálně jsme na 25cm.
Dnů se sněhovou pokrývkou máme dohromady kolem cc 45 dnů z čechož nejdéle bez přerušení byla cc 15 dnů.
Na rybníku jsem si letos taky zabruslil a to na přelomu roku 29,30a31. Tyhle 3 dny se dalo krásně bruslit bez obavání prolomení ledu. Měl přes 15cm takže taky paráda.
Tak dále ledových dnů jsme tu prozatím měli kolem 30, takže taky si nemám na co stěžovat.
A dokonce i arktické dny jsem tu zaznamenal 2 možná 3 teď si nezpomenu. Minulý rok jsem o něčem takovém nemohl ani přemýšlet.
A teď to vezmu z druhého konce:
Nejteplejší den tu byl zatím v maximech do +9, takže je to v rámci bez větších výkyvů.
Nejdelší doba nad nulou v kuse tu zatím byla 8 dní
A beze sněhu v kuse taktéž 8dní.
Se srážkama jsem rovněž spokojen na jaro máme nachystanou pěknou várku vody. Takže příroda snad na tom bude letos lépe. O zásobě vody na kopcích v podobě sněhu taky ani nemluvím, tam je to letos o poznání bohaté. :-)
Zatím se stávajícím průběhem zimi jsem velmi spokejen.
Aspoň v naší lokalitě bych jí zařadil do těch průměrných bez nějakých významějších výkyvů teplot.
A co jsem se jen tak mrknul na úplně ten poslední výstup modelu GFS nad 340 hodin, tak tam prozatím vidí velmi významný vpád velmi studeného atktického vzduchu. Opravdu by to byl jeden z nejvýznamějších a nejvýraznějších vpádu arktické hmoty. Mohly by padat i rekordy .A do toho by se ještě mohla přimíchat později TN od jihu, ale tohle už je velmi,velmi daleko a asi to nemá cenu rozebírat. Však sami víme co GFS umí i do 72 hodin vykouzlit.
jinak omlouvám se za případné překlepy atd. z tabletu se to nepíše nelépe.