Prohlídnul jsem opět situaci a dostupné modely + co dává Yr.no a co Chmu.
Nejsem si jistý, jestli fakt ta změna o které píše Adi příjde.
V této souvislosti by mě zajímalo zda někdo zkušenější má nějaké vysvětlení jestli opravdu dává smysl zkoumat podobné situace v uplynulých letech, sledovat co se dělo potom a vyvozovat z nich závěry, respektive předpověď. Zajímalo by mě jestli je v tom hlavně statistika, logika toho že pokud se to už v minosti stalo, stane se to znova, nebo I něco víc. Ale to jsem odbočil...
Když teda jen popíšu co modely dnes ráno ukazují, vidím tam stale se obnovující podobnou synoptiku a žádnou šanci na výraznou změnu v následujích 384hodinách.
Ze sobotní bouřky nebude u nás nic, možná něco spadne Šumava, Český les a Chebsko a pak v Neděli Krušné hory, ale ten zbytek srážek zůstane v Německu a ani tam těch srážek moc nespadne. Od pondělí prakticky celý týden teploty nad 30° a sucho, Ecák očekává možnost bouřky/ deště ve středu, GFS ne a GFS ukazuje změnu a vytvoření mělké TN prakticky nad podstatnou částí J evropy, s výběžkem k nám a ten následující víkend by z této situace mohlo vzniknout dost bouřek nebo i deště. Problém je, že co vidím potom je obnovená TV nad západním ruskem, další stabilní TV nad severním atlantikem a blokace front od západu nebo SZ. Prakticky opět obnovený teplý vzduch a sucho.
Takže z toho co vidím se jeví že příštích 14 dní toho naprší víc v Alžíru a Maroku než u nás

Co se týká zalednění, Adi má pravdu, nicméně poslední 2 roky bylo poměrně hodně ( i rekordy) v antarktidě, stale je tam ledu nadprůměrně a naopak Arktida jedno z nejmenších ploch mořského ledu. Ale je to víc než před pár lety.
Sleduju to tady :
https://sunshinehours.wordpress.com/Jinak včera u nás na meteostanici na újezdu : 36.3° Max , dnes ráno 20.2° min ( já měl doma 18° - jsme maličko v dolíku) a jsem zvědav zda překonáme dnes odpoledne absolutní rekord stanice z minulého měsíce, což bylo myslím 37.9°C . Myslím že dneska to bude cca. podobný teplo. A už 3tí den v tomto roce z maximem nad 37°C. To je asi ten největší mazec....