Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes2
  • Příspěvků včera3
  • Celkem příspěvků99144
  • Celkem témat1147
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na prosinec 2015

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na prosinec 2015

Příspěvekod Davidek » 07. 12. 2015 19:54

tak trošku na pobavení diskutujících, kteří mají 10°C - u nás se druhý den teploty dostávají tak na 3°C, a to maximálně. Denní průměr kolem 2°C, což je prostě průměr - když dobře. Takže napište, že díky nízké oblačnosti, ale tak to prostě je...
Davidek
Nováček

Registrace: 03. 05. 2008 14:39

Hodnocení: 7

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Troll » 07. 12. 2015 19:56

Tak když to tady v posledních dnech čtu, tak mám dojem, že část lidí má pocit, že je zde normální když tu panuje počasí, jako někde v jižní Anglii a část zase, že zima v nížinách musí trvat nejméně od 1.12. do března bez jediné oblevy. A každá z těchto skupin si tak trochu mele svou a lidi s opačným názorem posílá k odborným lékařům atd. Pravdu nemají ani jedni. Odepisovat již nyní celou zimu, je jen o něco málo menší nesmysl, než tvrdit, že současné počasí (zejména v kontextu posledních 3 let) je vlastně normální.

Já jsem tady již někdy před týdnem uvedl, že šance změnu a příchod zimního počasí je až tak kolem poloviny prosince (změně kolem Mikuláše ani pár dní po něm, které se v modelech rýsovaly, jsem nevěřil) a stále nemám důvod svůj názor významně měnit. První větší nejistota v modelech je o příštím víkendu, a hodně bude záležet na přesném postavení tlakových útvarů. I když modely se dlouhodobě přiklání k rychlému obnovení přílivu teplého vzduchu, může to být nakonec složitější a vůbec bych nevylučoval možnost, že by někde mohlo na teplé frontě i nasněžit a následný příliv teplého vzduchu by se projevil oteplením především ve vyšších hladinách a při zemi by teploty zůstaly jen slabě nad nulou a od středních poloh by ten sníh nemusel hned roztát. Nicméně je to jen jedna z možností následného vývoje. Dále je v modelech pozoruhodná rozkolísanost po 15.12, a jak se situace nakonec po polovině měsíce vyvine se může rozhodnout nakonec až před víkendem, nebo dokonce během něj. Nicméně vše nasvědčuje tomu, že i pokud by případná změna neměla dlouhé trvání, je pravděpodobné, že alespoň krátkodobě se nám zima před Vánoci připomene. Jak to bude na Vánoce a dále je zatím zcela ve hvězdách.

Jinak mě dost překvapila Míková na ČT 1, která tvrdila, že celodenního mrazu v nížinách se už letos nedočkáme.
Troll
Mírně pokročilý

Registrace: 10. 10. 2010 20:51

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kamil » 07. 12. 2015 20:05

Tak jedno je jisté,že počasí se až do pátku ponese v teplotně nadprůměrném a srážkově podprůměrném duchu,ale to asi není nic nového pod sluncem jehož svit co do počtu hodin je taky hluboce nad průměrem.Jsem zvědavý docela na sobotu a případně neděli kolik srážek přinese a taky v jakém skupenství modely jich zatím moc nedávají,ale je to ještě poměrně daleko.Jinak potom zřejmě opět oteplení,ale mírné takže návrat k aktuálním teplotám,které dnes byli v západní polovině Čech už asi nehrozí a potom opět ochlazení a výraznější,ale takových náznaků zde už bylo dost tak se nechejme překvapit :) :ahoj:
kamil
Nováček

Registrace: 07. 02. 2014 07:41
Nadmořská výška:

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 07. 12. 2015 20:14

Jen tak skouknětě GFS,GEM a ecák na 240h. a porovnejte. Jak se říká najděte 3 rozdíly tady spíše 3 shody.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod JABO » 07. 12. 2015 20:29

Při situaci, která nastane o víkendu, klesá úspěšnost modelů založených na numerických výpočtech termodynamických dějů v atmosféře. Vše, co je nyní predikováno nad cca 5 dní má velkou míru nejistoty - tak to prostě je.
Teď odlehčím - obávám se Vánoc na blátě - dnes v TN na Nově paní Honsová předpovídá od 15.12 mrazy i v nížinách. :mysl: :mysl: :mysl: :mysl: :mysl: :mysl: :mysl:
JABO
Nováček

Registrace: 25. 11. 2014 17:39
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 07. 12. 2015 20:42

Ahojky,

Honsovou nemá smysl řešit. Mně stačilo její vyjádření, že nynější počasí odpovídá krásnému březnu. Z mého pohledu je vše nyní lepší, než tzv. "krásný" březen. :mysl:
Z modelů stále kouká teplo. Vždyť jsou celkem sjednocené. Jde jen o načasování přechodu zejména té poslední níže. A to je daleko. Výběžek výše nad Alpami střídá brázda a tak dokola. Z toho zima nekouká. Nejsme v létě, kde předpověď tepla na 240 hodinách vyšla. Bavíme se o ochlazení a ty modely neumí, nebo jej prostě nevidí, páč prostě ve výhledu není. Vlastně je na +- 226-240, což je k ničemu.
Dejme tomu, zeslabený přenos tam je, ovšem to může značit posílení výše na jihu a východě a uhnízdění níže západně od nás. To vůbec nemusí znamenat zimní situaci. Koneckonců to kreslí na přechodnou dobu modely s tím, že níže nakonec poputuje spolu s brázdou přes naše území na východ.

zatím
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Rosťa » 07. 12. 2015 20:45

Jabo nech už paní Honsovou odpočívvat v pokoji,měla by se stydět za sebe,že ji bulváry nevyhodily
Rosťa
Nováček

Registrace: 27. 11. 2014 12:01

Hodnocení: 7

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 07. 12. 2015 20:54

Situace do půlky prosince moc nemá cenu řešit, bude teplo, nicméně, já to vidím, že letos opravdu budou zimní Vánoce, modely se celkem začínají shodovat v dlouhém horizontu s přechodem hlubokých TN do oblastí evropy, v kontextu třetích dekád několika minulých měsíce, třetí dekády jsou ve znamení TN nad evropou.

Docela bych si troufl tvrdit, že naděje na bílé vánoční svátky není malá.

Teď jsem po dva dny sledoval na meteocil.fr jenom průměrné výstupy GEFS, a situace je vždy obnobná, TN nad Ruskem a SZ a S proudění.

Ten potenciál tu vidím výrazný, samozřejmě JZ může nastat také.

A nějaké řeči Taťány Míkové jsou jen pro smích, protože na 21dnů počasí předpověd nelze a někteří se těmi komentáři hodně srážejí :)
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Mrakomor » 07. 12. 2015 21:31

Po několikadenní pauze (adventní Krakov je taky krásný) nedošlo k žádné výrazné změně. Za mě bych věřil odhadům modelů tak na 120 hod. dopředu, na 144 hod. je to jen nástřel, se kterým další výstupy zamávají a nad 144 hod. dále snad už jen Sibyla.

Nedávno mě tu někteří jedinci spluli, že sýčkuju a že u nás prý pršelo v listopadu taky, ale nebylo tomu tak. Deficit se pokryl jen někde, u nás nikoli a máte to tady podloženo i od odborníků z Mošnova.
http://airmeteo.wbs.cz/Meteodata-Mosnov ... l#LISTOPAD

Mošnov se tak nacházel ve srážkovém stínu Jeseníků a letošní vláhový deficit se zde dále prohloubil !!!

Takže než někteří začnou hanit a napadat, ať se nejdříve zamyslí- já (a nejen já) tady víme, o čem to tu je.

Za pár dnů se situace vykrystalizuje a uvidíme, zda modely sjednotí své výplody fantazie a věřím, že sníh uvidíme i v nižších polohách. (I v prosinci 2003 a 2008 se v 3.dekádě ochladilo)
Mrakomor
Nováček

Registrace: 12. 12. 2012 15:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod berg » 07. 12. 2015 21:55

Což o to, dnešek byl krásnej. Jenom kdyby nebyl prosinec.
berg
Nový člen

Registrace: 13. 10. 2015 11:31
Hodnocení: 3

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Rade » 07. 12. 2015 22:54

Jak kde. Tady byl prosinec jak vyšitej :-! . Viz Davidek a jeho průměrná teplota. Zde to samé.
Rade
Nováček

Registrace: 04. 02. 2012 21:17
Nadmořská výška:

Hodnocení: 30

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kamil » 08. 12. 2015 07:35

Tak při pohledu na současnou situaci snad moc nemá cenu komentovat co se bude odehrávat v příštím týdnu,protože modely asi sami moc nevěří tomu co tam dávají vládne v tom chaos a neuspořádanost a myslím,že není ani dost dobře možné aby se toto mohlo uskutečnit už jsem viděl daleko povedenější výstupy jak do tepla tak i zimy %) :D :ahoj:
kamil
Nováček

Registrace: 07. 02. 2014 07:41
Nadmořská výška:

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Pevca » 08. 12. 2015 08:00

U nás již 5 den za sebou inverze a sluníčko nikde, k tomu teploty kolem 5ti stupňů, ale pocitově tak 0, že člověk do toho šedého hnusu nemá ani chuť vylézat :(. Mě pro začátek bude stačit, když se tato hrůza rozfouká. Včera jsem mluvila s tetou, která má chatu a to, co dělají zvířata, hlavně veverky ještě nezažila, dělají si prý takové zásoby, jako by měla přijít zima -30 aspoň 3 měsíce... tak uvidíme :D
Pevca
Nováček

Registrace: 21. 12. 2011 08:01

Hodnocení: 3

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dawe » 08. 12. 2015 08:05

dawe
Nováček

Registrace: 09. 07. 2008 11:29
Hodnocení: -10

Co je to hodnocení?

Příspěvekod meteomraz » 08. 12. 2015 08:20

Dobré ráno všem,

jak jsem slíbil, tak udělám takový výtah z posledních výstupů modelů. Dnes se zaměřím na období kolem 240 h a tedy na dostupné modely GEM, ECMWF, GFS a CMA.

GFS:
V podstatě počítá ve střední Evropě s poměrně proměnlivým počasí a hned s přechodem 3 frontálních systémů na kterých povětšinou očekává déšť. Očekává proudění západních směrů. Každý jeho výstup je dost odlišný. Aktuálně na 240 h:
Obrázek

Jeho kontrolní výstup je zcela odlišný a naznačuje výrazné a studené SV až V proudění:
Obrázek

ECMWF:
Zpočátku předpovědního období je podobný GFS, ale postupně více prosazuje TV nad severní Evropou a na konci s poměrně výraznou změnou a pro střední Evropu s ukázkovým SV prouděním. Nutno dodat, že v dost velké podobě je to již 4. výstup po sobě ačkoliv lehce posunuje vliv TV ze severu na pozdější období.

Obrázek

GEM:
Tento model je zpočátku více podobný ECMWF a počítá s velmi zajímavým přechodem frontálního systému od SZ kolem 13.12., následně TV nad střední Evropou a na konci období opět inklinace k SV proudění pod vlivem TV nad severní Evropou....tedy ke konci se relativně shoduje s ECMWF.

Obrázek

CMA:
Tento model je zpočátku více podobný GFS a počítá s velmi zajímavým přechodem frontálního systému od SZ kolem 13.12., následně je zase podobný GEM s TV nad střední Evropou a na konci období opět inklinace k SV proudění pod vlivem TN nad Itálií a TV nad Británií, která by se měla stěhovat nad severní Evropu....tedy ke konci by to znamenalo sněžení, mrazy a stabilizace zimního počasí.

Obrázek

4 z 5 uvedených výstupů výše tedy naznačují kolem 18.12. příchod zimy do střední Evropy. Nyní je to pouze předpověď, která se bude dost měnit. Jisté je, že nás bude čekat zřejmě výrazně zajímavější druhá polovina prosince.:-)
meteomraz
Nováček

Registrace: 15. 09. 2008 10:41

Hodnocení: 42

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí