Vlastně mě to celé nutí k zamyšlení se nad různými věcmi - mnozí tu produkují katastrofické vize o tom, jak nás bude současná synoptika provázet snad již na věky, TV nad Středomořím bude sedět na místě až do soudného dne. Přitom statisticky vzato, čím déle tato doposud nestandartní situace trvá, tím pravděpodobnějí je to, že brzy skončí. A aby se takto rázem zcela změnilo klima, na to nevěřím.
Také je hrozné, jak se stáváme otroky modelů. Ještě před "pár" lety byly možnsoti mnohem omezenější, předpovědi byly na pár dní dopředu a bez internetu jsme byli odkázáni na sdělovací prostředky, a to ani nemluvím o tom, že ještě dříve lidé pořádně nevěděli, jak bude zítra, natož aby je trápilo, že další dva týdny asi nebude zima...hm a trápilo by je to vůbec? Mírnější zima znamená menší komplikace, vyšší šanci na přežití. Za předpokladu, že je dostatek srážek (které jsou v zimním období nepříliš intenzivní, takže se vcelku stíhají vsakovat) je mírná zima výhodou. Jistě, příroda je na mráz zvyklá a zdánlivě se může jeho absence jevit jako škodlivá. Ale ve skutečnosti vegetace ráda využije každý den navíc kdy může fungovat. Tím samozřejmě nechci tento komplexní problém zjednodušovat a tvrdit, že zima je zbytečná. Ale příjde mi úsměvné se hroutit z toho, že je mírná zima, když bychom z čistě praktického hlediska měli být rádi. Celé je to o tom, že díky výdobytkům civilizace pro nás zima nepředstavuje již období nouze a potíží a tak si můžeme dovolit ten luxus v ní najít zalíbení. Já mám zimu rád také. Ale opravdu přestávám chápat tu frustraci. Skoro bych si myslel, že půlka lidí se tu musí ukrutně nudit, když je něco jako počasí dovede takto hníst. Touha po sněhu a s ním spojených radovánkách je svého druhu projevem obyčejného povrchního materialismu.