od krab » 12. 12. 2015 19:59
Moc zajímavej článek, bohužel neumím tak dobře německy ale zkusil jsem to pročíst.
V podstatě ovšem podle mě je všeříkající ta sada obrázků poukazující na tehdejší synoptiku. Specielně ta s celou severní hemisférou. Pokud by podobná situace nastala letos, budeme mít extrémní mrazy znovu.
V téhle souvislosti by se dalo i podotknout, že takovéto vyloženě SV situace nepřicházejí často a pravděpodobnost výskytu takové zimy je teda daleko vzácnější než vyloženě teplý průběh zimy, který je z historického hlediska daleko častější.
Osobně, se mi nyní zdá prosincové počasí víc a víc záhadou co přijde. Nevěřím, že to nakonec dopadne rekordně teplé, celkově ale vše nasvědčuje tomu, že se nám sníh a mráz ukáže nejdříve na Štěpána , aby pak pravděpodobně na Silvestra a Nový Rok roztál v další oblevě.
Pokud nebude ani přechodná chladná epizoda do Nového Roku, bude to tedy znamenat jeden z nejméně zimních prosinců co jsem zažil.
Jizerky a Krkonoše možná zítra uvidí nějaké sněhové vločky zase a silný vítr, možná nad 600m a nějakou zimu za oknem budou mít aspoň tam.
Ovšem od Pondělí je velká šance na velmi teplé JZ až postupně jižní proudění, kdy se může stát, že do Vánoc sleze všechen sníh i z nejvyšších poloh v Krkonoších!