od RisingStar » 15. 09. 2008 12:57
pán Prof. Lapinvďaka za odpoveď, chystám sa aj na ten PDF dokument, pretože som zástancom názoru, že na to, aby človek mohol objektívne niečo posúdiť mal by poznať čo najviac faktov.
Pred chvíľkou som dočítal jeden PDF dokument, kde sa rozoberajú tuhé zimy, resp. konkrétne situácie myslím zimy 1928/29(?) a snehovej kalamity januára 1987. Takisto som čítal aj určitú diplomovú prácu z Vašej katedry, kde sa hodnotila synoptická situácia troch vybraných období sucha a výdatných zrážok...:
Po podrobnom prečítaní ma zaujalo najmä perióda chladnejších zím (cca 20 rokov) a to ako každá takáto perióda je slabšia ako tá predošlá. Myslím, že na zimách sa dá najviac pozorovať nejaká tá zmena klímy, na letách to možno dedukovať z povodní a období sucha. Dočítal som sa však , že aj v malej dobe ľadovej v stredoveku bolo počasie charakteristické tým čím je dnes, akurát sa často vyskytovali tuhé zimy a zimy všeobecne boli chladnejšie ako dnes. Letá zasa boli teplé a plné extrémov. Laicky usudzujem, že sme možno naozaj na prahu nejakej novej "epochy" či už tepla alebo chladu, na ktorom myslím má najväčší podiel Zem samotná i keď určite aj človek... samozrejme je mi jasné, že som neobjavil "Ameriku", iba vzhľadom na to, že som v tomto obore laik, nechcem hovoriť, či sa oteplí alebo ochladí.... myslím, že aj najbližšia zima veľa napovie...
PS v tom dokumente o zimách, ktorý som čítal predpokladajú autori najbližšiu studenú (nie však tuhú) zimu až okolo roku 2013....
The dogs bark, but the caravan goes on.