Patřím k těm, kteří pozorují fórum jen v zimě, ale ne proto, že by mě zima tolik zajímala - jindy prostě nemám čas. Zaujal mě Adiho komentář:
"Mimochodem nynější teplý mód trvá od srpna 2011, s vyjímkou února 2012 ... čili pokud bychom sečetli délku trvání onoho kvazirytmu, tak jsme na 4 rocích což je větší polovina 6-8 letého kvazirytmu cyklu počasí. Je čas na změnu

Ovšem uvidíme ...."
Na základě svého laického pozorování souhlasím s tím 6-8 letým kvazirytmem - asi tak jsou od sebe vzdálené začátky teplých fází, resp. období s výrazně teplými zimami. Začátek současné teplé fáze bych ovšem viděl až v červenci 2013, po několikaměsíčním studenovlhkém bezslunečném období, korunovaném povodněmi. Naopak si myslím, že teplejší (ne však extrémní) období z let 2011-12 byly jen výrazem chabosti předchozí "studené" fáze. Že je čas na změnu jsem se domníval už letos na jaře, podruhé mě vývoj počasí zaskočil v listopadu a prosinci. Aktuální situace výrazně připomíná sezonu 2013/14, tedy v dohledné době asi změna nepřijde. V prosinci tedy určitě ne, ale to už je klišé.