Vratislav : Já se domnívám, že ačkoliv se nám počasí v rámci nějakého většího klimatického období periodicky mění, ale zrovna střední evropa je daleko víc závislá na aktuální celkové synoptické situaci která panuje. Proto sice můžeme vypozorovat nějaké cyklické řady "teplých" zim a pak zase naopak studených, ale do hry vstupuje hrozně moc faktorů.
Dobře pozorovatelné jsou 11 ti leté slunenční cykly. Ale I tak na ně středoevropské počasí reaguje nepravdidelně a můžeme mít chladnou zimu na vrcholu cyklu a nebo také naopak...
Nakonec zjistíme že je v tom stejně chaos. Respektive myslíme my si to protože to jako celek nedokážeme stejně pochopit.
Z těmi srážkami jsem si také myslel že se deficit z první půlky roku vyrovná v té druhé, nakonec to vůbec tak nezafungovalo. V tuhle chvíli vůbec nedokážu odhadovat kdy tedy přijde srážkově bohatější období.
Kebull : dík za reakci. Možná máš pravdu ty, je to silná hypotéza přemýšlet co by asi k počasí aktuálního roku napsali kronikáři , kdyby takový rok byl třeba v roce 1315 , ne v 2015
Já mám ten dojem, že I přes ono sucho - vzhledem k menšímu tehdejšímu zalidnění by nebylo tak hrozné a letní vedra patrně byli tehdejším lidem považovány za lepší zlo než kdyby byla Zima, pršelo a v zimě byly kruté mrazy. Vlastně člověka zabije víc zima než teplo. I když opět to nemusí taky zdaleka platit, a je to off topic a vůbec na složitější debatu...
Co se týká ale toho že píšu že rok jako letos se v minulosti vyskytl častěji a že si nemyslím že by to byla předzvěst nějaké trvalé klimatické změny apod, to si myslím stále.
Od roku 1990 se určitě rok od roku otepluje, posledních 5 let ale už není zas až tak jednoznačných a že bychom se přesouvali víc k "subtropickému" pásu se mi věřit nechce.
V nějakém dlouhodobějším horizontu ( třeba 1000 let) je to jen drobná odchylka...
Vithostis : nevim jestli si reagoval na mě, ale moje domněnka že únor a březen by mohli vypadat daleko zimněji a že jsem "odepsal" leden z pohledu mrazivé/sněhové zimy vycházi částečně z pohledu na pár aktualizovaných CFS výstupů a současně je to můj tip. Oboje se může ukázat jako naprosto nesmyslné, ale nevim proč si na to zaútočil...
Ano, můžeme mít 30.12. 10cm nově napadlého sněhu v Praze a okolí a na silvestra krásný mrazivý den bohatý na proměnlivé sněhové přeháňky v čerstvém severním až SZ proudění.
Ale to by byl fakt jenom tip a ještě snad jen založený na logice, že počasí bude přesně opačně než předpovídají modely......