od Troll » 22. 12. 2015 19:16
Nechci sice ještě říkat, že to ochlazení před koncem roku je již nenávratně ztraceno, to ještě ne, ale pravděpodobnost něčeho, co kreslí např. nejnovější GEM je fakt velmi malá, ale jinak to kreslí skvěle. V podstatě zde na Z a S se teplota podle převážné většiny ansámblů GFS a i v minulých výstupech ecáku v 850 hPa nejspíše po Vánocích ani nedostane pod nulu, (max jen krátkodobě a velmi těsně), takže zde s největší pravděpodobností žádná změna, která by stála za řeč. Budeme nejspíše hodně rádi, pokud to v noci půjde při případném vyjasnění alespoň k bodu mrazu a přes den, pokud nebude deka, to zůstane pod 7 st., při dece bych to viděl den i noc tak 2/6 st. Trochu lépe to vypadá pro východ, tam při troše štěstí možná někde i šance na ledový den. Jedinou šancí aby to bylo jinak, je podle mě jedině vznik a následné prohloubení té níže nad S mořem a její pomalý ústup k východu a dlouhá životnost. Pravděpodobnost, že tam nějaká níže vznikne podle mě sice není malá, ale moc nevěřím tomu, že by měla příležitost se významně prohloubit a setrvat delší dobu, i když hrozně rád bych se mýlil.
Moje pozornost se tedy proto již spíše upíná k siotuaci po Novém roce, kde tu šanci na příjemnou změnu alespoň pro hory vidím o chlup větší.