Tak zatímco já jsem byl ještě včera stran zimy optimistou, dnes už to vidím zcela opačně. Vezmu-li v potaz Čechy, tak zde v podstatě dnes už den se zimní charakteristikou není. Např. zde na jihozápadě maximu +4,3, a je prakticky po sněhu, jež včera večer napadl na zmrzlou zem. Proto jsem také nevěřil tomu, že včera padne ledový den, maximum bylo dobře o 6°C nižší, než dnes. Pokud se prosadí okolo 5. -7.1. jihozápadní proudění, což už se dá říci s pravděpodobností dosahující 90%, tak vidím na dalších 75% pravděpodobné, že bude mít JZ delšího trvání, než 1 týden a je i dosti možné, že ovlivní celý zbytek ledna a budou opět padat rekordy, přechodně i nad 15°C. Psal jsem v prosinci, že já osobně zimu budu zavrhovat až na konci 1. dekády ledna, pokud modely stále budou ukazovat teplé proudění. Zatím to vypadá, že na konci 1. dekády ledna se právě výrazněji oteplí. A to nehledím na to, že zítřek také nebude v Čechách zimním dnem, jak si jej milovníci zimy představují. Takže na Moravě si užijte týdenní zimu, v Čechách se o zimě ani bavit nepůjde.
Celé to vypadá, že to bude ochlazení podobné jako v listopadu, silnější jen díky dané době a poté zpět do starých kolejí s rozdílem tím, že východní a severní Evropa zůstanou trochu chladnější, ale na druhou stranu, s prodlužujícím se dnem mohou být maximální teploty zejména v druhé půlce měsíce vyšší, než by byly za stejných okolností v prosinci.
A tím tedy souhlasím s výhledy Kraba, Dididiho a milose.
Kamile, ten tvůj březnový až dubnový zimní předpoklad jsme tu četli už nejméně 10x, všichni víme, co očekáváš. Podobně jsi očekával chladný červenec 2015 s možným sněžením na horách. A po pravdě, to, že bude v březnu přechodně největší mráz nebo největší sněhová pokrývka je při těchto zimách-nezimách prostě pravděpodobné samo o sobě. Obzvlášť to platí o sněhu. V březnu jsou zkrátka srážky intenzivnější, čili pokud sněží, tak sněží často více, než v zimních měsících. Nicméně to nic nemění na tom, že už je březen z meteo hlediska jarním měsícem s dlouhým dnem a nějaké silné mrazy a sníh jsou v druhé půlce měsíce tak nějak nežádoucí. I když letos ať je klidně třeba 2 metry sněhu v březnu, srážky jsou potřeba

.