Rád jsem si přečetl opět pěkné komentáře, postřehy a rozbory modelů. Jen tak dál.
Ta nejistota jak jsem psal včera pořád trvá, upřímě mě spíš překvapuje, že pro většinu území ( nyní kromě Chebska a Klatovska) je oteplení téměř neznatelné a teplota při zemi ( I díky sněhové pokrývce) zůstává na hodnotách úrovně teploty v 850hpa nebo ještě nižší.
Pár posledních modelů nabízel teplejší varianty, nyní ten z 06Z a ten aktuálně 12Z naopak chladnější (beru GFS)
Abych to neopakoval, stále jsou tam pozitivní 2 věci v těch modelech :
1) TV se stahuje a protahuje pouze nad severní Afrikou a TN ze severozápadu proudí víc jižní cestou tím pádem a ovlivní rozsáhlé Alpské oblasti. Pro nás je to pozitivní v tom, že ta situace limituje ten extrémně teplý JZ profuk co tu byl v prosinci.
2) TV blokace atlantiku a umožnění velmi zajímavého (srážkově - a to hlavně pro hory) SZ/S proudění zůstává velmi reálnou a stabilní modelovou situací která není ani v case odsouvána a vypadá že to modely podchytili správně.
Ale, pořád to vidím jako dost rizikové a může se to zvrtnout v zklamání. Proto se ani nedivím a docela upřímně jsem se I zasmál posledním sarkasmů Aahaze
Zítra se zase podívám na nějaké aktualizované evropské předpovědi, nový výhled AO a NAO a uvidíme co dalšího uvidíme....