Zdravím opět ! Předně děkuju za podporu, respektive vyjádření že mnozí rádi čtete moje komentáře a pokusy o odhad budoucího počasí. Až me to přimělo k vydání varování všem:
POZOR

Jsem amatérský pozorovatel, na základě mých odhadů si neorganizujte práci sněhových děl pokud jste zrovna vlekaři, nenasazujte dopředu sněhové řetězy pokud jste řidiči kamionu a neposílejte emaily šéfovi, že zítra určitě nedorazíte ráno včas do práce kvůli sněhové kalamitě....
No a teď k situaci. ( možná zoopakuju trocha už z níže zmíněného)
Všiml jsem si pár zajímavostí na aktuálním počasí.
1) Vyskytujeme se na zajímavém rozhraní, na pomyslné špici klínu kde je při zemi stále dopravován velmi studený vzduch z východu (zjednodušeně) a ve vyšších vrstvách atmosféry už naopak proudí ten teplejší který je postupně dopravován TN ze západu až jihozápadu. To rozhraní je natolik tenké, že například včera nás dělilo pouhých 70km vzdušnou čarou od toho aby bylo 3°C nad nulou a sníh roztál jako na Klatovsku a místo toho měli krásný zimní zasněžený den s teplotami kolem -2°C.
2) Německo je aktuálně rozdělené velmi podobným rozhraním, kde na SZ někde na čáře Halle, Hannover až někam k Frísku je mrazivo, fronty nabízí sněžení, a to I například v Brémách či Hamburku při moři a naopak co je víc na jih je pod vlivem teplejšího vzduchu těch front a prší. Je to zajímavé v tom ohledu, že se letos už opakovaně docela výrazně dokázalo ochladit v SZ evropě, Sev. Německo, Dánsko, pamatujete ty přechodné záplavy sněhu letos na poč.prosince v Dánsku.... podle mě to ukazuje na to, že opačná strana atlantiku ( vých. pobřeží Grónska) je letos velmi, velmi prochlazená. Nakonec aktuální NOAA SST model to ukazuje :
http://www.ospo.noaa.gov/data/sst/anoma ... 7.2016.gif3) Jak se tu zmiňovalo to prochlazení skandinávie, to je aktuálně další zajímavost a navíc mě překvapuje jak rychle se ochladilo po tak rekordně teplém prosinci což je nebývalé
4) Indexy AO a NAO, především aktuální AO vykazuje již velmi nízkou hodnotu a predikce je dale směrem dolů. To znamená že vysoký tlak vzduchu kolem Grónska a Arktidy bude pokračovat, což zvyšuje šance na vytlačování chladné arktické vzduchové hmoty směrem k nižším zeměpisným šířkám. Jak tu bylo zmíněno , čím víc na východ od atlantiku, tím menší jednoznačnou korelaci s počasím to bude mít.
Modely : rozebíral Meteomráz velmi podrobně I jiní, nerad bych to opakoval, v tomhle směru se podívejte na 2 poslední video od Gavina Partridge, který to tak velmi pěkně a podrobně zpracovává :
https://www.youtube.com/watch?v=9xAAmXViuQkNa závěr musím říct , že jsem asi dospěl k něčemu podobnému co píše Dididi a to že opět víme jen to, že nevíme nic

Takže dvě hodiny sledování modelů a čtení kometářů a vypadne z toho předpověď :
1) těžko říct jestli dnes v noci na té frontě bude u nás spíš sněžit nebo pršet...
2) zítra buď opět zůstane mlhavo a fakt že je na zemi sníh neumožní rust teplot víc jak na max +2°C a v noci to pak přimrzne nebo se zítra přechodně víc vyjasní a teplota půjde už víc nahoru...
3) víkend + počasí do úterý bude asi v duchu oblevy, ale vůbec není jasné jestli spíš s denní teplotou lehce nad nulou nebo klidně až 6°C !
4) od středy asi vpád velmi studeného vzduchu a možná do pátku velice zajímavé situace přinášející sněžení a kromě toho SZ/Severu a zimy se dá těžko dál usuzovat jak to bude vypadat v reálu srážkově
5) a korunu tomu nasazuje 12Z GFS s velkým oteplením nad 350hod.... zítra tam možná v tu dobu bude mít -15°C a SV proudění.....