Nemohu hodnotit tuto zimu celorepublikově, klima bylo velmi rozdílné na různých částech republiky, tak jen ze svého místa pozorování.
Prosinec, co se týče zimy naprostá zoufalost, denní chleba byly teploty nad 10°C bez nočního mrazu. Kdyby jen to, ale za prosinec jsem napočítal s bídou 2 dny s nízkou oblačností- to nepamatuji. Leden hned od prvního dne již zimu přinesl, sněhové max se postupně vyšplhalo na 9 cm a po pár týdnech mrazivého počasí a souvislé sněhové pokrývky jsme měli i Tmin zimy na -16,2°C. Asi 5 dní se dalo bruslit i na rybníku- poslední 2 zimy nemyslitelné..
Když si to tak proberu, tak je to nejnižší teplota po 3 zpackaných zimách.
Sníh nečekaně dohnal první březnový den s maximem 11 cm což je zároveň rekord za poslední 3 zimy. V tomto ohledu jsem spokojen, pár krát jsem měl lopatu v ruce
. Mimochodem první hrabatelný sníh napadl až počátkem ledna 2016, což je snad nejpozději co si pamatuji. Obecně tato zima taková chaotická, co s týká těchto údajů.
Únor nic zimního nepřinesl, škoda mluvit, i když jeden den přinesl i teplotu přes +15°C. Jinak nadprůměrné únorové počasí, často deštivé, občas sněhové.
A březen s prominutím za zimní měsíc nepovařuji. Jen jako měsíc, který mě leze na nervy, není ani zima ani jaro
.
Co mě na téhle zimě nejvíc uchvátilo, byl počet dní s nízkou oblačností. Myslím, že jich bylo něco mezi 5 a 7. Neskutečné, proudění celou zimu živé, nebyl prostor pro mlhy, ani bezhybnou nízkou oblačnost. To dělalo tuhle zimu jednu z nejlepších co si pamatuju.
Když to vezmu fenologicky, samčí květenství lísek se vykvetlo již na konci prosince 2015, pouštěli pyl! Již v Prosinci nám odkvetl Jasmín nahokvětý. Na Štedrý den vykvetla palma Trachycarpus fortunei, respektive jí vyrostl základ pro květ, který se vyvine až na jaře.
V tom březnu se to všechno zaseklo, jelikož každou noc je pod nulou
.