Kamil zmínil v jiném vlákně dnešní rozhovor z Václavem Cílkem na radiožurnálu.
Tady je :
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3566214Myslím že to patří zaměřením hlavně sem.... nebo pod téma "El Niňo"...
Musím konstatovat že mě dost překvapil snad až přehnaným zjednodušením celého tématu rozhovoru. Ale asi záměrně, protože jinak by se do 15min. stopáže nevěšel...
Přijde mi že říká, že člověk má vliv na změnu klimatu hlavně protože mu to přijde jako bezpečnější a spolehivější předpověď než odvážně tvrdit, že vliv člověka je na vlivu přírody zcela zanedbatelný.
Aniž bych byl ani z desetiny tak problematiky znalý, celá věc tak jednoduchá být nemůže!
I když já mám tedy někdy podobné pocity a to především protože mám souseda co se nezdráhá přitápět si v krbových kamnech doma rozřezanými barvenými paletami a dalším svinstvem. A to navzdory tomu, že bydlíme všichni v ulici v nových zateplených domech s přípojkami na plyn a malou energetickou spotřebou... takže kvůli pár ušetřeným tisícům možná hypoeticky způsobuje globální oteplování ale co působí na 100% je "ekologickou katastrofu" v naší ulici
Člověk tedy fakt je pro planetu hrozná nákaza....
Navíc bydlí ode mě západně, což je velmi dobrý indikátor toho jaké proudění ve střední evropě převažuje... Tuto zimu : 90% ocean, zbytek pevnina!
Co se týká El Niňa, škoda že nebyl čas aby to víc rozebral, protože mě aktuálně zajímá ten další vývoj a predikce rychlého přechodu do ENSO neutral a možná I silné La Niňa...
Stále jsem ale věrným přívržencem vlivů slunce a všech jevů s tím spojených jako klíčovým hybatelem klimatu na Zemi. Je škoda že se o těchto záležitostech tolik nepíše a nepublikuje , myslím že v porovnání s tématem CO2 a jeho zvyšujících se koncentrací majících údajný přímý vliv na globální oteplování pevnin a oceánů je zkrátka nefér.
V blízké budoucnosti cca 10 let se nicméně ukáže, zda opravdu dojde k určitým změnám které bude možné spojit ke kauzalitě ( příčina / následek) minima solárního cyklu 24.