od Troll » 04. 09. 2016 22:29
Přesně jak píše dididi, také nevím, kde někteří berou tu jistotu, že přes 30 st. určitě v příštím týdnu nebude. Já sice nechci psát, že určitě bude, nicméně pokud by stávající výstupy GFS i Ecáku s teplotou v 850 hPa po dobu několika dnů kolem 15 st. vyšly, tak jsou tropické teploty v některých lokalitách dost pravděpodobné. Ano zřejmě to nebude plošně, ale lokálně si max. kolem 31 nebo 32 st. , zejména v pátek a sobotu představit docela dobře dokážu. Již v tomto týdnu, kdy teplota byla v 850 hPa kolem 12 st. zde bylo 1x max. nad 29 st. a zatím všechny zářijové dny s přehledem letní, kromě dneška, kdy bylo díky zatažené obloze jen 25, 5, vždy nad 27 st. Kolem 15 st. jsou pak i minima. Prostě teplý červenec jak vyšitý.
Němci předpovídají koncem příštího týdne max. teploty až na úrovni rekordů pro danou roční dobu a mimo pobřeží a hory kolem 30 a více st. skoro všude. No zatím se mi jeví, že září by mohlo mít možná i šanci přinést více letních dnů než srpen nebo červen, a byl by gól, kdyby je překonalo i z hlediska průměrné teploty, pokud by se ani v pol září výrazně neochladilo a max. by zůstala po zbytek měsíce až na výjimky třeba mezi 19/24 st., tak by to místy nebylo nereálné. Průměrné denní teploty jsou v mé lokalitě od poč. měsíce cca 5 st. nad normálem a po víceméně normálním zítřku a slabě-mírně nadnormálním úterku se poté dostaneme zřejmě na hodnoty s ještě větší kladnou odchylkou než nyní, tudíž 1. pol. září zde má těch min. těch cca + 4 až 5 st. nad normálem skoro jistých, na horách místy i více.
Jinak dnes docela překvapily srážky, čekal jsem max. do několika mm, a už máme 10 mm a Aladin nám ještě dává i něco málo na zítřek. Není to sice nic světaborného, ale určitě lepší než nic. Jinak potoky jsou zde už stejně vyschlé jako loni, je neuvěřitelné, co těch cca 10 dní bez jediné kapky, převážně teplého slunečného počasí a větru udělalo. V pol. srpna to přitom ještě vypadalo celkem normálně.