K těm vlašťovkám - kdoví. Třeba má pravdu perturbace GFS č. 1 ze 12 UTC, když slibuje v posledním zářijovém týdnu teplotu ve výšce až -7°C, noční mráz a maxima tak 6 - 8°C

. Ani to sucho mi nevadí, vzhledem k tomu, že to je vrchol léta, tak to k tomu i patří. A vzhledem k tomu, že to je pravděpodobně poslední letošní teplý týden, tak to sucho nehrotím, protože výhledově skončí jako nic. Možná ne vydatným deštěm, ale zataženou oblohou a výrazným snížením teplot.
. Něco jako na jaře, takové to přelomové období, kdy se může za 1-2 týdny od posledního sněžení, objevit letní den
.
Zítra jedeme na kola na Pálavu a v srpnu, kdy jsme si termín rezervovali, jsem opravdu nečekal, že bude stabilnější a teplejší počasí než o prázdninách. Takže za mě super, večer to víno a burčák jen zasyčí 
Dnes už jsme taky přes 30, takže pátý den... Očekávám tyto teploty i zítra a ve středu, tzn. že by to byla nejdelší a nejteplejší hot wave tohoto léta... V pátek přijde studená fronta, přechod TN, srážky jsou z otazníkem... Ráno podle GFS max do 10 mm, nyní podle GFS okolo 50 mm, mění se to rychle, klonil bych se samozřejmě k druhé variantě... Po víkendovém ochlazení na teploty okolo 20 st, se bude zase postupně oteplovat, ale maxima asi budou "pouze" 25 st. Toť tedy moje prognóza na další dny, užívejme si posledních dnů léta
a přejme si srážkově bohatý víkend
...
Pozitivní je to, že od soboty bychom se mohli držet na relativně normálních teplotách. Chybí už jen ty srážky. No, jen, řekl bych až ...
denní maxima nepřesáhly v sobotu ani v neděli 25°C (400 m.n.m sever jižní moravy). Takže za mě úplě perfektní, ikdyž zapršet už by také mohlo. 
Průměr perturbací od víkendu téměř kopíruje dlouhodobý průměr a není vyloučeno ani mírně podprůměrné počasí v druhé půli září. Teplých variant tam moc není. Navíc víkend vypadá slibně stran srážek. No, snad to vydrží.
Ideální průběh, který bych uvítal, je srážkově bohatý víkend s plošnými 50 mm za 3 dny a potom postupně TV roztažená od Španělska přes Německo do Finska se setřídavě se vyskytujícími nížemi nad Ukrajinou či Panonií
No, nějak bude určitě. Důležité je, že stávajícímu infernu zbývá tak 90 hodin života