jak vidím teplotně podprůměrný nebo aspoň průměrný měsíc je v posledních asi třech letech skoro pohádkovým atributem asi jako princezna nebo drak. Prostě už se dá se říci nikdy nevyskytuje!
Září je ale opět měsíc naprosto šílený a aspiruje na nejteplejší září v historii měření což potvrdí jistě každý kdo v tom má přehled. První polovina byl krajní extrém a něco podobného opravdu za celý život nepamatuju. Tropická teplota je v září již opravdu netypický jev a vyjímečně se vyskytne v jednom dvou případech hlavně na počátku měsíce. Ale aby byl ryze tropický týden (07 až 16 září) to nepamatuju ani já a dost možná ani naši dědové. prakticky každý den padaly teplotní rekordy na celém území a k tomu byly nulové srážky s tím že bylo vyhlášeno nebezpečí požárů.
Poté nastalo týdenní ochlazení kdy jsme se pohybovali nikoli velmi pod průměrem jak místní teplomilové tvrdí, ale jen slabě pod ním nebo okolo něj. díky bohu pršelo. (bohužel zároven to byly asi jediné srážky za celý měsíc.
Ted jsem už opravdu jako v Jiříkově vidění. Saharský expres se pomalu rozjíždí a předpověd teplot opět přidává a přidává a ve výhledu na konec měsíce máme znovu extrémní teploty! Tedy překonávání dlouhodobých rekordů. že padne jednou za čas rekord si představit umím ale aby tomu bylo asi v polovině dní v měsíci, to je šílené a vymyká se to lidskému chápání.
Saharský expres se svým neustálým jihozápadem zase jede. a přináší to co už skoro pořád po tři roky, sucho a extrémní teplo. Je vidět že oteplování atmosféry existuje a nelze ho popírat. Teplotní rekordy každý druhý den a srážky vzácné nad zlato
Obávám se jaká bude letošní zima. Bude li už čtvrtá po sobě extrémné teplá nelezte mi na oči vy kdo řeknou "to je normální".