Tak snad v tomto vlákně skončí panika z toho že letos neopadne listí, že už nikdy nepříjde podzim ani zima, ikdyž s těmi mrazíky bych ještě nepospíchal modely to mění výstup co výstup. Ty katastrofické predikce v září mě přivedly k tomu, že jsem si vzpomenul na říjen 1984, kdy jsem na vojně v Prostějově prodělával tzv. přijímač a vím, že nás celý měsíc provázelo neuvěřitelně suché počasí a že jsme se na sluníčku ještě pěkně propotili. Schválně jsem se podíval do kartenarchivu, jaké bylo rozložení tlakových útvarů v té době a světe div se celý měsíc se skutečně obnovovala tlaková výše na JV. Navlas stejná situace jako je nyní. Posílám Obrázky z 31.10.1984.
- oct_1984_500Hpa
- oct_1984_500Hpa
To jaká potom následovala zima s lednovou odchylkou -5°C už je asi notoricky známé téma.
Je jasné, že v současné době je průměrný měsíc jak teplotně, tak srážkově velkou vzácností, ale myslím si, že to není nic, co by tady v historii nebylo. Věřím tomu, že jsme v nějaké teplotně kladné amplitudě, která jednou skončí.
Myslím si, že říjen jako celek bude prosluněný a teplotně lehce nad průměrem s tím, že mrazíky příjdou až koncem měsíce .