Tak u nás včera bylo maximum na rovné nule. Něco podobného si já v listopadu nepamatuji. V naší oblasti přicházejí ledové dny až jako poslední v ČR (byť tedy o pouhou desetinu stupně ledový den nebyl). Natožpak, aby těchto (téměř) ledových dnů byla celá řada. Řada z Vás, jež jste starší ročníky, si podobné situace ale jistě pamatovat budete.
Zatím moje říjnová předpověď na listopad sedí až neuvěřitelně, takto se mi ještě nic předpovědět nepovedlo, tedy kromě letošního září, jež jsem v srpnu předpokládal jako možný vrchol léta s řadou tropů a letních dnů.
Já tedy nevidím nikde ve výhledech výrazné teplo, rozhodně bych se zdržel předpovědí, že druhá půlka listopadu bude jistě teplá. Myslím, že budeme rádi za průměr. Ačkoliv bych to opravdu velmi uvítal. Ještě musíme tento podzim vysadit asi 50 dřevin. Letos nestíháme ani výsadbu, ani zimování. Podzim trval měsíc a byl dost zatažený a chladný.
Jak jsem psal v minulém příspěvku, už za sebou máme více než 6 týdnů s průměrnými nebo podprůměrnými teplotami. Škoda, že se v tomto podprůměrném období vytratili uživatelé, dle kterých se prakticky už nikdy nemělo ochladit.
Jinak letošní podzimní minimální teplota -3,4°C byla právě nyní překonána a teplota nadále klesá...