od Troll » 06. 12. 2016 17:52
Tak pan Lapin předpovídá v podstatě pořád to samé - nejpravděpodobněji bude sezona jako celek teplotně nadnormální - a může v tom úspěšně pokračovat, protože mu to vychází skoro na 100%. Ono říct, že zima nebude s největší pravděpodobností o více než 1 st. chladnější než průměr bych si troufl taky a nemusel bych na to čekat až do prosince. Spíše je v tomto směru důležitější jestli bude normální,teplejší cca o 1 st., 2, st. 4 st. atd.
Jinak já bych ty teploty v druhé pol. tohoto týdne nepodceňoval. Ve vyšších polohách, zejména na Z, SZ a S ty teploty půjdou hodně vysoko, běžně nad + 5 st. a o nějakém nočním mrazu si také budeme moci nechat zdát. Nížiny mohou být hodně ovlivněny inverzí, ale nevěřím tomu, že by se stanice s hodnotami přes 10 st. nenašly. Ano, hřebeny Krkonoš se asi o to, že by sníh úplně zmizel, bát nemusejí, i když záhul dostane i tam. Ale u Krušných hor je to dost pravděpodobné. SV hory na tom budou lépe a co se týče Šumavy, tam sice max. teploty budou zřejmě stoupat nejvýše ale zase je tam největší pravděpodobnost ranních mrazů, popř. alespoň přízemního poklesu teplot díky malé oblačnosti a slabšímu větru.
V dalším výhledu je to ochlazení kolem 13.12. pravděpodobné, ale zde ty teploty spíše i tak budou v nejlepším případě kolem normálu a pokud by byly významnější srážky, tak z velké části sněhové až tak nad 800 m.n.m., na SV níže. I když jsem ještě nekoukal na nový výstup GFS, u předchozích výstupů modelů mi dělá starosti ta TV nad Z Evropou, která by sice posílala studený vzduch V od nás, ale zde by bylo nejen relativně teplo či inverze (SZ hory s převážně nadprůměrnými teplotami) ale i sucho, kam oko dohlédne. Samozřejmě, že na SV, ke mají sníh místy i mimo hory a obleva následujících dnů se tam tolik neprojeví, nehledně na to, že za nastíněné situace by tam měli počasí v rámci ČR relativně nejvíce zimní, to vidí jinak. Takže já tedy výhledům do 20.12. moc netleskám. skoro mi připomínají takovou chladnější verzi prosince 2013, než typický první zimní měsíc se sněhem běžně alespoň ve středních a vyšších polohách.