Dle mého názoru ochlazení v USA může promluvit do počasí u nás, ale nejdříve za 2-3 týdny. Mělo se ochladit mnohem více západněji, v Coloradu, v Denveru mělo být až pod -30°C, ale nakonec půjde ochlazení mnohem více východněji. Ostatně poslední 3 zimy to tak bylo také. Nejprve se extrémně ochladilo na západě USA a posléze stejné teploty zavládly i na východě až na východním pobřeží, kdy i v New Yorku bylo až -25°C a na severu Floridy -15°C. Bude-li se toto opakovat, odhaduji, že se dá Jet stream a polar vortex zase "do normálu posledních let". A v podstatě se otevře cesta zonálnímu proudění prakticky na celé severní polokouli. Toto jsem osobně očekával už od října, proto jsem předpokládal, že listopad a prosinec budou nejchladnějšími měsíci zimy a následně od konce prosince či v průběhu ledna až na krátké výpadky takřka definitivně "promluví" oceán. Takto jsem odhadoval průběh letošní zimy už v půlce podzimu a myslím si, že by to tak mohlo být, i nadále. Možná se to celé ještě o několik týdnů posune, že nám ještě leden ukáže svoji mrazivou tvář, ale nevěřím, že by (mírně) podprůměrné počasí (byť ne plošně a všude) vydrželo 5 měsíců v kuse.
Od prosince lze čekat ledacos, ale osobně nic extra nečekám. Spíše teplotně celkově mírný nicneříkající podprůměr až průměr. Mělo se výrazně a dlouhodobě oteplit, z čehož je jen krátké a jen lokálně výraznější oteplení, jinak nic, co by stálo za řeč. Následně to vypadalo na drsnější vpád chladu, ale čím více se to blíží, tím více to vpadá opět na fiasko, vše chladné má letos tendenci se vylévat na jihovýchod od nás a nejspíš to tak i zůstane. Buďme realisté, ať už má a mělo přijít letos cokoli, ať už teplo, či zima, tak se to zmírnilo a výsledkem je středoevropská klimatická nuda. Holt, to je nejčastější počasí u nás, v srdci Evropy. Netvrdím však, že nás cokoli nemůže překvapit
.