od Troll » 12. 01. 2017 21:53
No také jsem nečekal, že se dnes dostaneme přes 5 st., myslel jsem, že prochlazený kontinent a jen mírný vítr ty přízemní teploty trochu srazí pod úroveň, která je za dané situace a teploty v 850 hPa obvyklá a tento předpoklad e nepotvrdil. Na duhou stranu 20 cm byl docela slušný základ, stále zbývá 8-9 cm mokrého slehlého sněhu, do kterého by mohlo v noci zpočátku i trochu nového mokrého sněhu připadnout. Následně se na pár hodin oteplí na podobné hodnoty jako dnes, ale v kombinaci se silným větrem to bude odtávat rychleji. Přesto si myslím, že do večera cca 3-5 cm může zůstat a v noci to alespoň při zemi zřejmě přimrzne, takže tomu, že bychom skončili na suchu, zatím nevěřím. Snad na ten podklad následně alespoň pár cm připadne. Dnes zde nulová izoterma až kolem 700 m. n. m., podobně to bude k ránu, na J a JZ pak možná ta izoterma přechodně vyleze až do 1000 m.n.m. Jsem zvědavý na ten vítr a nový sníh v Krušných horách. Pokud by opravdu vítr přesahoval 100 km/h a k tomu napadlo očekávaných 10-15 cm na dnes vzniklou ledovou krustičku, tak to bude nahoře na pláních bílé peklo, jaké tam bylo sice před lety běžné ale posledních pár let už tam nebylo. Uvidíme, co na to silničáři - myslím, že Cínovec, Moldavu, Šebestiána a možná i D8 nad ránem uzavřou.
Jinak ohledně vydařenosti či výjimečnosti letošního ledna: říká se, nechval dne před večerem, takže na nějaké, byť předběžné, hodnocení si ještě počkám. Nicméně mezi nezimní měsíce typu 2007, 2008, 2014 nebo 2015 jej nejspíše řadit nebudeme, ale jestli se přiblíží třeba lednu 2010 si zatím odhadovat netroufám. V modelech se opět verze významnějšího oteplení po pol. měsíce začíná objevovat, i když varianta pokračování zimního počasí daleko do 3. dekády je momentálně pravděpodobnější. Natož jak dopadne zima - jelikož prosinec zde byl katastrofa - něco mezi 2013 a 2015 (zvláště ve vyšších polohách), tak i kdyby byl leden velmi dobrý, únor to ještě může zvrátit k zimě jako celek spíše nevydařené.