od Troll » 16. 01. 2017 22:47
Tak na první pol. ledna si stěžovat opravdu nemohu, jedná se o nejlepší 14 denní lednové období od roku 2010. Teploty jsou sice bez nějakých mrazových extrémů a celkově jen lehce pod normálem, ale hlavně je dostatek srážek, které padají z 90% ve sněhu i v nížinách, což tu bylo naposledy v prosinci 2010. Aktuálně cca 12-15 cm sněhu, vespod vrstvy ledu a firnu, nad tím hutný udusaný sníh a navrch asi 5 cm prašanu. Jinak sněhu zejména do 500 m. n. m. rychle přibývá, tam leží kolem 40 - 45 cm. Od této výšky už v lednu padalo ve sněhu vše a obleva z minulého týdne se projevila jen minimálně. Krušné hory nad 600 m. n. m., kde už letos teplota nad nulu zatím prakticky vůbec nevystoupila, pak krásných 50-70 cm prašanu často s několikacentimetrovým ledovým podkladem., tj. konečně dostatek sněhu nejen v nížinách, ale i ve středních a vyšších polohách, jak to má v lednu být. Tato zimní idylka nám zdá se nejméně dokonce týdne vydrží s tím, že o víkendu mohou jít teploty, zejména na horách, ojediněle už nad nulu.
Na konec ledna ale koukám docela s obavami. GFS i Ecák tam dávají postupné prosazení teplého Z- JZ se srážkami a vyloženě jarní počasí které zřejmě ohrozí i hory. Pokud by teploty v 850 hPa při čerstvém Z proudění dosáhly 3-5 st. (v podstatě průměr ansámblů GFS), mám obavy že max. v nížinách by postupně opět mohla atakovat hranici 15 st. a bylo by prakticky po zimě. Pokud by toto velmi teplé počasí trvalo delší dobu, tj. více než 1-2 dny nebo nebylo alespoň přerušováno chladnějšími epizodami se sněhovými srážkami a alespoň slabým mrazem, mám vážné obavy, že snad kromě nejvyšších horských poloh jsme do konce měsíce tam, kde skoro celý prosinec, tj. bez sněhu i na hoorách. I když vyloučit se nedá skoro nic, podle mě už by pak nějaký dlouhodobý vpád studeného vzduchu s výraznými srážkovými úhrny v podobně sněhu ve všech polohách byl spíše nepravděpodobný. Tj. ano, může být ještě zima, teoreticky i již řadu let zde neznámé arktické mrazy, ale se sněhem už to asi bude horší i ve vyšších polohách. Dost by mě totiž překvapil 5. srážkově nadnormální (myšleno s kladnou odchylkou od normálu) měsíc v řadě a navíc je třeba mít na paměti, že únor je na většině území ČR vůbec nejsušším měsícem roku, zde nám během něj průměrně spadne 20 mm a na hřebenech Krušných hor pak kolem 60-70 mm (v lednu pak zhruba 100 mm), přitom aktuální vodní hodnota sněhové pokrývky je zde kolem 30 mm, ve 400 m. n. m. pak už asi 60 a v 800 m. n. m. odhaduji kolem 80 - 100 mm. Jinými slovy, i pokud by ve srážkově průměrném únoru také padalo vše ve sněhu, na současné hodnoty se už dostaneme stěží. Takže doufám, že to oteplení nakonec nebude tak razantní a že něco přežije alespoň ve vyšších polohách.
Jinak Moraváci z V a JV, nestěžujte si, vy jste měli někteří i bílé Vánoce a slušný prosinec, na rozdíl od nás, kteří jsme zde v tu dobu měli jaro a na horách málem opět chodili na konci roku v tričku při 10 st. a neviděli sníh až do 2. 1., pak jste měli dvacetistupňové i silnější mrazy, tak nám ty 3 týdny normální zimy přejte a nefňukejte, že máte jen pár cm. Celý únor pak máte narozdíl od nás k dobru a loni jste na tom také byli lépe než my na SZ.