Je to tak. Po u nás zcela mimořádně suchém prosinci bude velmi suchý i leden. To nám to hezky začíná. Sice máme stále asi 16 cm sněhu, ale pomaličku ale jistě sublimuje, pokud by mrzlo v kuse i po celý únor, kdyby se, nedej bože, tlaková výše neustále udržovala tam, kde je, tak by většina sněhu nezištně vysublimovala a většina srážek spadnutých v lednu, by se prostě vypařila. Už jen proto bych bral nyní raději oteplení, aby se alespoň částečně vsáklo to, co doteď napadalo. Pomíjím to, že je počasí skutečně nudné, člověk vyhlíží alespoň noční mlhu, aby viděl nějaké mrazové jevy na stromech, dnes se už i schovalo sluníčko a tak není o co stát. Těším se na jaro
.
Co se týče února, také mám silný pocit, že zejména Moravu sněhový vrchol teprve čeká a ke konci února bych se nedivil sérii zásypů zejména pro východ území.
Jinak jsem velmi překvapen a udiven, že jsme v této situaci prakticky nejchladnější oblastí z ČR. Ještě jsem tu něco takového nezažil. Ale i přes to všechno jsme měli "pouze" 3 dny s minimem pod -15°C (-15,5, -16,5 a -17,7°C), což je koneckonců skoro nejméně dnů s Tmin pod -15°C z celé republiky (asi jen ve Slezsku a na SZ budou mít podobné číslo). Zároveň i přesto, že poslední dobou máme i denní maxima nejnižší z republiky, tak nejnižší maximum této zimy bylo okolo -6,5°C a to dnes.
Myslím si, že minimum -17,7°C z této zimy už letos nepřekonáme a když to srovnám s mými předchozími bydlišti, kdy v Knínicích u Boskovic letos bylo -21°C a v Ochozi u Brna v údolí Pod Hádkem bylo -25°C, tak jsem opět potěšen, že se nám zde velmi silný mráz vyhýbá
.
Mimochodem, být tato situace v létě, tak máme léto á la 2015. Nebo být duben, tak á la 2009. Ten byl obzvláště nádherný, ale pochopitelně suchý.