od Troll » 13. 02. 2017 23:49
Zde naopak všude jasno a tepleji, než při dané situaci v tuto roční dobu v případě sněhové pokrývky bývá. V noci jen kolem - 2 st., den + 7 st. a to v 850 hPa bylo ještě pod nulou. V dalších dnech se podle mě ta nízká oblačnost v mé oblasti ale asi vytvoří, moc se mi nechce věřit, že by v polovině února při JV a velmi teplém vzduchu ve výšce zůstala jasná obloha, to by pak teplota musela jít výrazně nad 10 st. CHMI ta maxima v předpovědích podle mě dost podhodnocuje a i na ta minima běžně mezi -5 a -9 st. jsem zvědavý. Na místě by bylo spíše dát min. nejčastěji -2/-6 st., v údolích při vyjasnění a uklidnění větru a na SV až -10 st. Max. zítra při jasnu 6/10, středa a čtvrtek pak min. 1/-3 st., místy ještě kolem -5 st., max. 8/12 st., při celodenní nízké oblačnosti kolem 3 st. Každopádně toto už není zimní ale typicky předjarní až časně jarní počasí, a s tím teploně normálním týdnem bude CHMI také vedle jak ta jedle, toto nejsou teploty obvyklé pro pol. února ale tak pro pol. března, na horách pak dokonce spíše pro poč. dubna. V těchto dnech se průměrné denní teploty teploty v nižších a středních polohách pohybují v dlouhodobém průměru mezi 0 a -3 st., na horách pak pod - 4 st., přitom dnešek už bude v nížinách místy nad nulou a od zítřka do konce týdne nejčastěji kolem +2 až +5 st. jak v nížinách, tak i na horách, a v druhé půli týdne to zejména v nížinách může jít ještě o kousek výše.
Příští týden je sice prakticky jisté, že bude teplý, ale jde o to, jestli bude jen nadnormální, silně nadnormální nebo dokonce mimořádně nadnormální. Původně to vypadalo na pořádné průplachy, nyní se zdá, že těch srážek nakonec ani moc být nemusí, tudíž tento únor bude s největší pravděpodobností jako celek teplý a suchý. Díky vydařenému lednu tak i přesto letošní zimu z hlediska teplot mohu nazvat jako průměrnou, a sněhově asi také, tedy alespoň v nižších polohách, pokrývku tu k dnešnímu dni máme celkem 41 dní a zítra už zde bude nesouvislá. Nicméně o 1 km dále ven z města už je kolem 10 cm. Hory nejspíš opět podprůměr, už 5. v řadě, ale alespoň že to tam letos vydrželo déle než v předchozích letech. Od října ve východních Krušných horách (800-900 m. n. m.) sníh dosud leží kolem 65 - 70 dnů, takže do normálu tam cca dalších 60-75 ještě zbývá, tak jsem zvědav, zda se tomu přiblížíme, nejspíše ale nikoli. Jinak dnes jsem četl údaje o max. výšce sněhu na Cínovci od zimy 1970/1971, při hrubém propočtu daných dat jsem tak dospěl k závěru, že letošních dosavadních 58 cm tam patří i v tomto kontextu stále ještě mezi 25% nejhorších zim. A ta loňská nebo 2013/2014 se 46 a 41 cm tak není vlastně ani o moc horší, jedna by byla těsně nad, druhá pod percentilem 90% (90% zim mělo sněhu více), nejhorší zima tam byla 1971/1972 s 37 cm. Polovina zim (ty průměrné) tam pak má max. cca mezi 65-110 cm a 25% zim (ty vydařenější) má nad 110 cm. Velmi vydařené zimy v tomto období, tj nejlepších 10% pak nad 150 cm.