od Troll » 01. 03. 2017 20:40
Také nechápu, jak může někdo chtít stabilní jarní počasí už od února (copak je normální chtít třeba už od srpna podzim a na tepoty nad 20 st. nadávat jako na nežádoucí? Už vidím, kdyby toto nastalo, jak se bude všude brečet), březen je v nížinách sice předjarním měsícem, takže střídání zimy a jara je pro něj příznačné a stejně přirozené a normální jsou mrazy a sněžení jako teplé dny s max. kolem 10-15 st. ale ani jedno by nemělo výrazně převládat. Na druhou stranu pokud by někdo nadával na případné epizody sibiřské zimy v březnu, to už je zhruba stejně pochopitelné, jako když mě se silně nelíbí v tuto roční dobu max. ke 20 st., ačkoli většina tuctových lidí to narozdíl od silných mrazů zpravidla vítá. Pro vyšší a horské polohy je pak podle mě nejpříznivější možnou variantou pokud možno plně zimní charakter března. Opravdu nevím, jak se někomu může líbit 2-3 měsíce bez sněhu, mrazu ale i zeleně, jako tomu v případě teplé zimy (letos února) a předjaří zákonitě, tím spíše mimo nížiny, bývá. Ale to je nakonec věc vkusu.
Ano, první dekáda i přes určitá pseudoochlazení bude teplotně dost nad normálem, druhá má pak šanci být možná i chladnější, ale tvrzení, že březen bude chladnější než letošní druhá pol. února, považuji nyní za dost odvážné, nicméně pokud by měl být tento měsíc teplotně normální či slabě podnormální, tak s ohledem na teploty panující v posledních 2 týdnech naprosto přirozené. Na druhou stranu chladnější březen by mě po takto teplé druhé pol. února a poč. tohoto měsíce letos dost překvapil, to by musela skutečná zima trvat nejen po celou druhou ale pokračovat i ve třetí dekádě bez významného oteplení. Osobně, pokud vyjde významnější ochlazení ve 2. dekádě, tak čekám horní hranici průměru nebo slabý-mírný nadprůměr, tj. odchylky kolem +0,5 až + 2 st., doufám pak v nadprůměr i z hlediska srážek.
Jinak 20 st. v Čechách podle mě tento týden ještě nepadne, max. budou v sobotu v nejteplejších oblastech tak kolem 17-18 st. ale často spíše nižší. Morava má šanci o něco větší, ale podle mě tato hodnota nejspíše nepadne ani tam.