od Troll » 21. 03. 2017 17:54
Zimu, ve smyslu teplot po většinu dne pod bodem mrazu a několik dní v kuse souvislá pokrývka v nížinách tady nikdo nevyvolává, byť by to v březnu nebylo nic nenormálního, bývalo to dříve naopak spíše pravidlem. Nicméně dočasnou změnu proudění na SZ - S s max. kolem 5 st. a min. kolem nuly v nížině a četnými sněhovými přeháňkami bych určitě s ohledem na roční dobu, průběh počasí posledních týdnů a stav vegetace rozhodně uvítal. Stromy mají na kvetení ještě nejméně měsíc čas, co nyní rozkvete, na 95% zmrzne, protože aby od pol. února sporadicky a od pol. března už prakticky vůbec nemrzlo je i v současném, v průměru velmi teplém modu a možná měnícím se klimatu spíše nereálné. Mráz tedy téměř jistě ještě přijde a čím později, tím hůře. Raději teď 14 dní zimního počasí a od pol. dubna jaro než teď vrcholné jaro a v druhé půli dubna -5 st.
Pevča: s těmi jabloněmi tomu moc nevěřím, ještě jsem je nikdy nikde v ČR neviděl kvést v březnu a i před pol. dubna by to bylo minimálně na hranici rekordu. Že kvetou v nejteplejších lokalitách meruňky, začínají plané třešně, tomu bych věřil, ale jabloně? Jsem přesvědčen o tom, že ať bude jakkoli, zde ve městě ve 180 m. n. m. v nejbližších 3 týdnech nemají ani jabloně rostoucí venku, na jižních svazích a z druhé strany vyhřívané domy absolutně ještě šanci otevřít květy. Vždyť zdaleka na nich nevyrážejí a nějakou dobu ještě ani nebudou, ani listy. Zde se do týdne při nejteplejší možné variantě počasí možná budou mít šanci otevřít ještě tak první květy planých třešní, zatímco první slivoně (špendlíky) a meruňky to ale zvládnou zcela nepochybně.
Jinak nějaké krátké ochlazení na víkend, či těsně po něm, významnější než to předchozí, se zdá se potvrzuje, ale i tak to bude jen nevýznamné dubnové ochlazení. Něco lepšího na samý závěr měsíce ukazoval ale např. včerejší Ecák, nicméně šance, že teploty v 850 hPa ještě plošně poklesnou pod - 10 st. tak, aby se to dalo považovat alespoň za trochu důstojné ochlazení konce března, jsou podle mě malé.