No trošku se nám to pohlo tím směrem, i když ještě ráno to tak moc nevypadalo. Teď se uvidí, jestli se to bude postupem času potvrzovat. Taky to může být zítra zase pryč, nestalo by se to za poslední měsíc poprvé
Raději bych ale, aby výše couvla ještě trochu víc na západ a bylo to spíš v oblačnějším duchu, protože takhle to vypadá ze všeho nejvíc na noční mrazy a mě nenapadlo nic lepšího než vysázet na zahradě jedlé kaštany, což jsou na mráz trochu choulostivější rostlinky. Možná by mi fenologicko botanická sekce našeho klubu mohla poradit, co teď s tím
Jinak na sucho si tady u nás stěžovat momentálně nemůžu, za březen jsme na cca 120 procentech normálu, v příkopech a místy i na polích je voda. Současné hodně teplé počasí je mi celkem příjemné, ale na druhé straně všeho s mírou. Jsem spíš toho názoru, že každé počasí je hezké, když přijde v ten správný čas, kdy chodit má a když v našich středoevropských podmínkách netrvá příliš dlouho, protože právě ta zvýšená míra proměnlivost byla charakteristická pro naše klima. Teď v posledních letech už tedy ne tolik. Takže je jen dobře, jestli přijde příští týden změna.
To teplé počasí, které je v podstatě nepřetržitě od poloviny února, se svým způsobem možná dalo i předvídat. Už v zimě se mluvilo o tom, že důvod, proč máme silné mrazy v lednu, byla extrémně teplá Arktida, která způsobila vznik stacionárních výší nad kontinenty jižně od Arktidy a tím v podstatě zakonzervování chladného počasí. Tohle ale samozřejmě s postupujícím jarem přestává fungovat, pevnina s přibývající délkou slunečního svitu se čím dál víc prohřívá a identické povětrnostní situace nyní už přináší úplně jiné odchylky teplot než v lednu. Teď se teprve ukazuje, že není, co se studeného vzduchu týče, moc kde brát... Pro správné aprílové ochlazení musí spíš nastat určitá ideální shoda okolností, uvidíme, jestli se to příští týden povede. Ono vůbec tyhle jarní měsíce, březen a duben prodělaly asi největší změnu v charakteru počasí. Pamatuju, jak Ján Zákopčaník ještě v 90. letech v kalendáři, který tehdy vydával, psal, že duben má ze všech měsíce nejnižší průměrný tlak vzduchu. Tak to už dávno neplatí...
Malé OT...když už mi to stálo dneska za to
Brzo začne letošní bouřková sezona, tak tu nechám odkaz na myslím že zajímavou stránku, kterou jsem někde zachytil. Jedná se o výsledky modelu WRF a jsou tam i některé ukazatele, které jsem zatím já osobně přístupné neviděl - třeba hodnoty CIN, Storm helicity, střihu větru... jsem sám zvědav, jak to bude použitelné:
http://meteo.starport.cz/?id=snowdepth