Ano, na nějakou dobu se zřejmě ochladí a kolem Velikonoc, možná i po nich, nás čeká poněkud chladnější, aprílové počasí. Prostě dubnová klasika dřívějších dob. Žádnou velkou zimu s ohledem na roční dobu zatím opravdu nečekám. Teploty v 850 hPa převážně mezi 0 a -5 st. jsou ve druhé dubnové dekádě jen slabě pod průměrem, tedy mnohem normálnější situace, než po většinu období předchozích 6 týdnů. Po extrémně teplém konci února, březnu a prvních dubnových dnech takový návrat do normálu. Nějak nechápu příspěvky typu, že se bude jednat o výrazně až neobvykle studenou epizodu či dokonce že by měly být nějak masivně ohroženy minimální teplotní rekordy u déle měřících stanic. Já nevím jak autoři těchto příspěvků, ale já z 80. a 90. let běžně pamatuji sněžení i sněhovou pokrývku (ležící od večera do dopoledních hodin následujícího dne) i v 2. pol. dubna zde v nejnižších partiích ČR. A dokonce v Ústí - Kočkově i těsně uniklý ledový den. Takže do nějakého opravdu chladného počasí mají relevantní výstupy modelů podle mě ještě hodně daleko. Za skutečně chladné počasí bych považoval ve 2. dubnové dekádě několikadenní epizodu s teplotou v 850 hPa v průměru alespoň kolem -10 st., nebo alespoň poblíž této hodnoty v případě zatažené oblohy a srážek, tak aby v noci mrzlo i v nejnižších polohách i při oblačné/zatažené obloze a zároveň ve dne teploty nepřekročily 5 st. a od vyšších poloh ledové dny s minimy kolem -7 st. a nižšími. Já je z 80. a 90. let pamatuji v polohách kolem 800 m. n. m. i v květnu (v dubnu pak celkem běžná věc i ve 3. dekádě) a věřím, že dříve byly i později, resp. níže. Nezřídka takové teploty, jaké jsou nyní předpokládány ve velikonočním období, dokonce i nižší, tedy pamatuji i z 1. dekády května.
Jako nejreálnější variantu bych to viděl v nížinách na průměrné denní teploty kolem 4-5 st. v nejchladnějších dnech, kolem nuly snad v těch vyšších polohách, takže o nějaké odchylce - 7 st. od normálu po více dní nemůže být ani řeč. Když bude některé dny odchylka -5 st. bude to hodně, častěji tak +1 až -4 st., takže se nám možná k 20. 4. nanejvýš vykompenzuje kladná odchylka 1. dekády a duben ještě bude mít šanci stát se i teplotně normálním, po nekonečně dlouhé době, tedy pokud to konec měsíce opět nezkazí teplem.
Na druhou stranu noční mráz v případě zmenšené oblačnosti (zcela běžný a normální jev v nížinách do poslední dubnové dekády) je pravděpodobný i tam, kde již vše naplno kvete, takže v důsledku extrémního tepla předchozích týdnů a návratu počasí do normálu asi ledacos skutečně pomrzne. Přesně to jsem ale čekal již v únoru. Velmi teplé počasí holt i v podmínkách současné změny klimatu musí být občas přerušeno i nějakou normální/chladnější epizodou. Až jednou skutečně přijde studený extrém, tak se teprve mnozí budou divit, co je možné, viz malá ochutnávka v některých dnech v březnu 2013 (průměrné denní teploty hluboko pod -10 st. a téměř arktické dny v poslední dekádě ve středních/vyšších polohách, alespoň zde na SZ).