Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes2
  • Příspěvků včera5
  • Celkem příspěvků98484
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na duben 2017

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na duben 2017

Příspěvekod Troll » 09. 04. 2017 21:26

Ano, na nějakou dobu se zřejmě ochladí a kolem Velikonoc, možná i po nich, nás čeká poněkud chladnější, aprílové počasí. Prostě dubnová klasika dřívějších dob. Žádnou velkou zimu s ohledem na roční dobu zatím opravdu nečekám. Teploty v 850 hPa převážně mezi 0 a -5 st. jsou ve druhé dubnové dekádě jen slabě pod průměrem, tedy mnohem normálnější situace, než po většinu období předchozích 6 týdnů. Po extrémně teplém konci února, březnu a prvních dubnových dnech takový návrat do normálu. Nějak nechápu příspěvky typu, že se bude jednat o výrazně až neobvykle studenou epizodu či dokonce že by měly být nějak masivně ohroženy minimální teplotní rekordy u déle měřících stanic. Já nevím jak autoři těchto příspěvků, ale já z 80. a 90. let běžně pamatuji sněžení i sněhovou pokrývku (ležící od večera do dopoledních hodin následujícího dne) i v 2. pol. dubna zde v nejnižších partiích ČR. A dokonce v Ústí - Kočkově i těsně uniklý ledový den. Takže do nějakého opravdu chladného počasí mají relevantní výstupy modelů podle mě ještě hodně daleko. Za skutečně chladné počasí bych považoval ve 2. dubnové dekádě několikadenní epizodu s teplotou v 850 hPa v průměru alespoň kolem -10 st., nebo alespoň poblíž této hodnoty v případě zatažené oblohy a srážek, tak aby v noci mrzlo i v nejnižších polohách i při oblačné/zatažené obloze a zároveň ve dne teploty nepřekročily 5 st. a od vyšších poloh ledové dny s minimy kolem -7 st. a nižšími. Já je z 80. a 90. let pamatuji v polohách kolem 800 m. n. m. i v květnu (v dubnu pak celkem běžná věc i ve 3. dekádě) a věřím, že dříve byly i později, resp. níže. Nezřídka takové teploty, jaké jsou nyní předpokládány ve velikonočním období, dokonce i nižší, tedy pamatuji i z 1. dekády května.

Jako nejreálnější variantu bych to viděl v nížinách na průměrné denní teploty kolem 4-5 st. v nejchladnějších dnech, kolem nuly snad v těch vyšších polohách, takže o nějaké odchylce - 7 st. od normálu po více dní nemůže být ani řeč. Když bude některé dny odchylka -5 st. bude to hodně, častěji tak +1 až -4 st., takže se nám možná k 20. 4. nanejvýš vykompenzuje kladná odchylka 1. dekády a duben ještě bude mít šanci stát se i teplotně normálním, po nekonečně dlouhé době, tedy pokud to konec měsíce opět nezkazí teplem.

Na druhou stranu noční mráz v případě zmenšené oblačnosti (zcela běžný a normální jev v nížinách do poslední dubnové dekády) je pravděpodobný i tam, kde již vše naplno kvete, takže v důsledku extrémního tepla předchozích týdnů a návratu počasí do normálu asi ledacos skutečně pomrzne. Přesně to jsem ale čekal již v únoru. Velmi teplé počasí holt i v podmínkách současné změny klimatu musí být občas přerušeno i nějakou normální/chladnější epizodou. Až jednou skutečně přijde studený extrém, tak se teprve mnozí budou divit, co je možné, viz malá ochutnávka v některých dnech v březnu 2013 (průměrné denní teploty hluboko pod -10 st. a téměř arktické dny v poslední dekádě ve středních/vyšších polohách, alespoň zde na SZ).
Troll
Mírně pokročilý

Registrace: 10. 10. 2010 20:51

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Nameless42 » 09. 04. 2017 22:45

No už jenom kvůli tomu jak to tady všechno rozkvetlo, tak doufám, že to dopadne podobně jako očekávaný "super ochlazení" začátkem února. Tj. nakonec z toho vůbec nic skoro nebude. Snad by bylo i lepší kdyby výraznější ochlazení přišlo až někdy v polovině května. To už by snad mráz nehrozil. Do tý doby jenom krátký v pády s dostatkem srážek (hlavně konvektivních na/před frontou) a oblačnosti, aby to v noci moc nešlo dolů a pak zase rychle ke 20 a výš. Njn...jenom moje přání, který se asi bohužel nevyplní.

Snad aspoň v pondělí udělám 03. bouřkový zářez letošní sezóny. Pak bude asi jenom následovat ten studenej nepříjemnej blivajz .... huráá :( .
Nameless42
Nový člen

Registrace: 23. 05. 2016 18:16
Hodnocení: 3

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Rade » 09. 04. 2017 22:48

Teda, při pohledu na teploměr po dnešku, kdy bylo maximum 21,7°C, jsem vůbec nevěřil, že bylo tak "málo", neboť pocitově bylo rozhodně okolo 25°C. Absolutní bezvětří a většinu dne jasná obloha a prohřátý nehybný vzduch i ve stínu, po celém dni na slunci byl člověk krásně (pře)prohřátý a v tílku a kraťasech až do osmi do večera.
Zajímavé je, že včera jsme měli +20,1°C a t.č. v blízkém Staňkově max 17°C, zatímco dnes u nás max 21,7°C a ve Staňkově taktéž přesně 21,7°C... Dle grafu tam měli včera více oblačnosti a větru.

Co se týče výhledu, nejsem si jist, jestli je na místě s jistotou tvrdit, že bude taková zima a že všechno zmrzne, jako to tvrdí někteří přede mnou. Původně mělo silně mrznout od 10.4, pak od 15.4, nyní se to posouvá až od 17.4. a snad se to tak bude posouvat do ztracena. Každý další den později je nadějí, že to nebude tak hrozné. Ve výšce sice chladno bude, ale spíše krátkodobě pod -5, jinak spíše 0 až -5.
Já osobně zatím tedy nevidím nic jistě. Nemyslím si však, že by se tato studená vlna vyrovnala loňské, z konce dubna, kdy mrzlo po 5 - 7 nocí za sebou a tuším, že přes den i v nížinách sněžilo. To zmrzlo opravdu, co mohlo, byla to asi nejhorší jarní mrazová kalamita od dob, co sleduju počasí a to především na Moravě a na Slovensku. V okolí Nitry bylo až -6°C a vegetace byla tehdy velice napřed a po tomto mrazu odešly i některé stromy, nebo dvouleté dřevo na révě vinné.

Jinak nepochybuji, že existují ještě mnohem chladnější varianty vývoje počasí, myslím, že nikdo to tu nepopírá. Ale to, že bylo v minulosti tak, či onak, neznamená, že se to musí opakovat. I já pamatuji sněžení cca 8. května, někdy kolem r. 2004 na Brněnsku. Nebo mráz -8°C v půlce května u známého ve Vyškově.
Rade
Nováček

Registrace: 04. 02. 2012 21:17
Nadmořská výška:

Hodnocení: 30

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Gregory » 10. 04. 2017 12:51

Tak Aladin nám dává do pátečního čtvrtka cca 2 mm srážek, Ecák taky, jen GFS si drží 13 mm... Tak kde bude pravda? Obávám se, že spíš vyjde varianta s minimem srážek...
Jinak snad ochlazení nebude takové, jak se nejdřív zdálo, postupně to všechny modely oteplují... Největší kosa vypadá na pátek a na pondělí... Takže Velikonoce v pravém aprílovém duchu... ;)
Gregory
Nový člen

Registrace: 03. 01. 2009 09:36

Hodnocení: 4

Co je to hodnocení?

Příspěvekod wenzel » 10. 04. 2017 15:09

Také si myslím, že to s ochlazením nebude tak horké. Modely si stále pohrávají s variantou TN u Británie a její obnovou i později v tomto prostoru, to by znamenalo teplejší ráz, jen občas chladnější. Zdá se, že bude i dost oblačnosti a silnější proudění, snad to tak bude. Jen ne to co vyplodil GEM - výše nad Británií, u nás jasno a teploty v 850 hPa pod - 5. To by byla pohroma. Naštěstí jiné modely to tam nemají.
wenzel
Nováček

Registrace: 12. 10. 2008 09:17

Hodnocení: 12

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 11. 04. 2017 08:11

ECMWF přitvrzuje , přitvrzuje. Zdá se, že nás čeká velmi chladné velikonoční pondělí a úterý. :dest: :snezeni:
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod pepa » 11. 04. 2017 09:04

Tomfik: copak pondělí a úterý, to bude velká oblačnost, byť třeba se sněžením od 600 m. Ale hezky nevypadá středa a čtvrtek, kdy by mohly hrozit větší mrazy. Doufám, že je to úlet, ostatní modely, např. GFS, šly oproti včerejšku naopak výrazně do tepla. Bohužel - už dlouho věřím více Ecáku, GFS mění výstupy z extrému do extrému každý výstup, kdežto ecák si dost drží svoje. Takže větší ochlazení bylo sice odloženo, ale asi se mu nevyhneme. Ale doufám ve velkou oblačnost, a mírnější verzi. Už i u nás ve 450 metrech kvetou třešně, kdo má broskev či meruňku, tak také. A více či méně toho dost pomrzlo v letech 2011,2012,2014,2015 i loni, tak by to jednou mohlo být jinak. Jen rok 2013 byl kvůli pozdnímu nástupu vegetace jiný, ale zase povodně na začátku června....
pepa
Nováček

Registrace: 22. 06. 2014 13:46

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod francek » 11. 04. 2017 11:32

Ochlazení se posouvá a posouvá, až nakonec ty mrazy přijdou. Mám taky rozkvetlou jednu třešeň, což byl můj omyl to sadit, protože snad rodila za 15 let 3x, jinak to zmrzlo. Ve všem jsem přešel na pozdější odrůdy, to samé jeden typ ořešáku omrzne skoro pokaždé. S meruňkama jsem to u nás vzdal, nikomu v okolí nejdou a nejsme mrazová kotlina.
Jinak u nás nepřimrzlo delší dobu, zítra snad, zatím vyšlo slunko a deset stupňů, úplné betvětří, ale ono se to asi rozfouká během dne jak to sleduju... :ahoj:
francek
Nováček

Registrace: 26. 07. 2016 06:32

Hodnocení: 1

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Rade » 11. 04. 2017 21:17

Výhled zatím vypadá stále s nadějí, že to dopadne dobře. Mrazíky se oddalují a oddalují, i když nakonec to může dopadnout tak, že to modely uvidí a "podchytí" 2 dny do předu a budou -4, to se bohužel stává. Nicméně zatím to vypadá na živější počasí, což by mrazům nemuselo hrát do karet.

Včera byl "boj o první letní den" z pohledu pozorovatele počasí :). A teplota vygradovala na 24,7°C, poté se zatáhlo a ochladilo na hodnoty kolem 23°C, nicméně před frontou se i za oblačné oblohy prudce oteplilo, a teplota se zastavila na 24,9°C :D . Takže desetinka chyběla. Den zakončila slabá, ale pěkná bouřka s 3 mm srážek, byla to i první letošní přímá bouřka, příjemné :) .
Dnešek už jsem čekal studený, nicméně maximum s 16°C dost překvapilo, venku opět na tričko, byť ne celý den.

U nás už meruňka na zahradě už před týdnem odkvetla a nyní tvoří plůdky, v této fázi ji zničí teplota pod -1,8 až -2,2°C. Všechny ostatní stromy kromě jabloní jsou v plném květu. Tak držme palce, ať to letos vyjde!
:ahoj:
Rade
Nováček

Registrace: 04. 02. 2012 21:17
Nadmořská výška:

Hodnocení: 30

Co je to hodnocení?

Příspěvekod pepa » 12. 04. 2017 05:43

Rade, kde ty teploty bereš ? Nebudu rozporovat, neznám Tvojí lokalitu, ale včera dosáhly nejteplejší lokality 13-14°C a Ty máš 16°C, a na tričko ? Téměř mě to připomíná jednoho ze západního okraje Brna, který má pravidelně o 3-5°C nižší minima, než veškeré stanice v 50 km-okolí. Jinak - třeba včerejší průměr v Praze-Libuši 8,1°C je průměr na tyto dny, ale s tím větrem byla pocitově dost kosa. A ohledně výhledu - do konce týdne budou už asi jen menší korekce, ale pak se výstupy Ecáku a GFS liší dost totálně. Věřím Ecáku - ale doufám v určitý kompromis - tj. ne velmi chladno s hrozbou mrazu nejméně do čtvrtka, ale dejme tomu chladné pondělí a úterý, a pak vzestup třeba k průměru.
pepa
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Vasek4 » 12. 04. 2017 08:11

Naposledy upravil Vasek4 dne 12. 04. 2017 08:37, celkově upraveno 1
Vasek4
Nový člen

Registrace: 30. 01. 2017 21:32

Hodnocení: 3

Co je to hodnocení?

Příspěvekod vocko.m. » 12. 04. 2017 08:21

Samozrejme zalezi kde kdo ma umistene cidlo. Predpokladam, ze malokdo z vas ho ma v otevrenem prostoru 2m nad travnatym povrchem v met. budce pozadovanych rozmeru. Tech 1.2m by melo logicky merit nizsi minima. Ja mam problem s umistenim cidla i v budce s vetrackem. Cca metr a pul od budky mam zivy plot, ktery pri svitu slunce zahriva a v budce mi dela +2°C v maximech.
Jinak vcera v Praze jsme meli maximalku 10°C a vitr okolo 8m/s. I podzimni bunda byla malo.
vocko.m.
Nováček

Registrace: 21. 11. 2008 17:00
Nadmořská výška:

Hodnocení: 31

Co je to hodnocení?

Příspěvekod pepa » 12. 04. 2017 08:58

Jasně, na umístění čidla záleží hodně, já to mám podle nejlepšího vědomí a svědomí, přesto se také moje údaje někdy liší až o 2°C od stanice, která je vzdušnou čarou cca 300 m od mého baráku. A je pravda, že jihozápad je už řadu dní teplejší.
pepa
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Gregory » 12. 04. 2017 10:49

Tak na to, že dnes podle Aladina nemělo ani kápnout, tak od rána napršely 3 mm... Jediný, kdo to odhadl byl GFS, ke kterému se posléze přiklonil Ecák... Tak doufám, že se tak bude klonit i nadále, protože předpověď výrazně lepší má GFS ;) Bez výrazných nočních mrazů s velkým množstvím srážek... Ideální pro začátek jarního období...
Gregory
Nový člen

Registrace: 03. 01. 2009 09:36

Hodnocení: 4

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 12. 04. 2017 11:35

Momentálně je velmi pozitivní fakt,že zatímco ještě 2 dny zpátky většina modelů počítala s ochlazením a nočnimi mrazy nyní je situace opačná a ve výhledu 10 dní prakticky žádný model nedá víc než maximálně přízemní mrazík.
Nějaké srážky jsou ve výhledech také a když se povede občas nějaký teplejší a slunečný den včelky se musí snažit protože letos je zaděláno alespon zde na výbornou úrodu ovoce všeho druhu.
GFS sice dává od 22.4. velmi nepěknou situaci ale kdo by tomu věřil při neustálém odsouvání ochlazení. Na druhou stranu dubnové počasí a jeho synoptika jsou velmi těžko předpověditelné a to i na relativně krátkou dobu a stačí bohužel jedna jediná blbá noc.
Jistota je to vlastně až po zmrzlých kdy až na vyjímečné případy už opravdu mráz nehrozí. Tady mám poslední mráz ve 2m 18.5.2012 a to -0,8 přízemní pak i začátkem června a pamatuji na souvislou s.pokrývku 13.5. po ránu kdy paradoxně sněžilo na teplé frontě.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí